Среща разговор за историка Йордан Ванчев в РБ „Димитър Талев“

Вълнуваща среща разговор ще се проведе утре в Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Присъстващите ще си спомнят за големия историк Йордан Ванчев, който на 27 октомври тази година щеше да навърши 89 години. Събитието започва в 17,30 часа в зала „Изкуство“. Своите спомени за историка ще сподели неговата дъщеря, която ще разкрие интересни факти за живота и делото на учения.

Йордан Ванчев завършва история в Софийския университет. Работи като гимназиален учител от 1958 до 1961 година в Благоевград. От 1961 до 1970 година е уредник в Историческия музей в града. По-късно е старши научен сътрудник. Един от най-добрите изследователи на българското просветно дело в Македония. През 1992 г. става доцент в ЮЗУ по българска история, а два мандата е зам.-ректор на висшето училище.

На 29 септември 1993 година в Благоевград е учреден Научно информационен център при Македонския научен институт-София. Йордан Ванчев е избран за негов председател. Той е инициатор и съорганизатор на поредица научни симпозиуми, конференции и чествания на знакови годишнини и събития. На 29 октомври 1998 година е обявен за Почетен гражданин на Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене