Топ Преса на гости! Димитровден в Ново Ляски! АУДИО! СНИМКИ!

Традицията спазена. С пълна пара и в унисон с дългогодишният обичай хаджидимовското село Ново Лески община Хаджидимово чества своя празник на връх Димитровден. Земляческата среща организирана от кметството, съчетана с храмовото тържество на черквата в селото отново събра всички родолюбци с корени от населеното място, жители, гости и дори чужденци.

Предишните години заради пандемията от КОВИД – 19 празникът беше отпразнуван ограничено и съобразно с изискванията на здравните власти. Тази година обаче нещата не стоят така. Всичко се проведе по правилата.  Кметът Георги Ванкалов бе изпратил многобройни покани до разпръснатите из цялата страна и чужбина жители на селото, което бе причина за многолюдното присъствие днес.

Топ Преса беше единствената медия, което уважи празника на ляскалии. За повече информация, нашите репортери Цвети Димитрова и Вили Шейтанова направиха анкета сред жителите и гостите на селото за настоящия празник, за традициите, за спомените и впечатленията.

С Костадинка Хрисимова разговаряше Цветелина Димитрова.

Няма налично описание.

Честит празник! Вие не сте от Ляски, а от с. Мосомище, защо дойдохте точно тук днес?
-Тук идвам за първи път. Този ден е свят! По стари поверия, стари хора го казват, че се прибират всички от полето, свършва кърската работа и от тук нататък започва зимата, затуй се спира работа-до днес, Димитровден.

Как намирате организацията на празника тук?
-Според мен е много хубава организацията от страна на черковното настоятелство. Хората виждам, че са празнично настроени, и познати и непознати ме поздравиха с „Честит празник“ и от това ми стана много приятно.

Какво ще пожелаете на читателите на Топ Преса?
-Да са живи и здрави, още дълги години да вземат от всеки празник по нещо хубаво и всички винаги да сме сплотени.

 

С кметът Георги Ванкалов разговаря Цветелина Димитрова.

Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и на открито

Днес е голям християнски празник – Димитровден. Църквата се казва „Св. Димитър“. Традиция е да се раздава курбан, кой го приготви?
-Днес е постен ден, ние спазваме традицията да готвим постни гозби. Тази година курбанът е риба със салата от зеле и боб. Църковното настоятелство се занимава с организацията на празника.

Ще има ли изненади за местните жители и гостите на с. Ляски?
-Всяка година музикалната програма е различна. Днес сме поканили Велко Попов с неговия оркестър. Поканена е и Крисия . Така ще продължи на площада празненството след раздаването на курбана.

На този ден връщат ли се земляци, емигрирали в страната и чужбина?
-Тази година празникът се падна в делничен ден, но да, имаме такива, които иначе живеят в София. А тези, които са в чужбина, трудно им е да си дойдат само за празника.

Вашето послание към читателите на Топ Преса.
-Да са живи и здрави, все така да отразявате хубавите празници и да няма лоши неща.

 

Здравейте, Честит Празник, днес е голям християнски празник Димитровден. Църквата се казва Свети Димитър, обикновено на този ден тук се приготвя курбан.

Няма налично описание.

Кой приготвя Курбана, как почитате празника по домовете си, каква трапеза подготвяте?

-Аз мисля, че именниците дават пари за курбана, а приготовленията са от самите собственици, аз така знам. С храна, кой каквото прецени – салати, традиционни месни продукти и се събират близки роднини на празника.

По традиция всяка година отбелязвате тържествено празника, тази година ще изненадате ли с нещо тържествено жителите на селото и гостите?

-Днес ще има програма на центъра от община хаджидимово, ще има гости от Мосомища, Гоце Делчев и района -Има от всякъде, от Испания, София от всякъде.

 

Здравейте, Честит Празник, днес е голям християнски празник Димитровден. Църквата се казва Свети Димитър, обикновено на този ден тук се приготвя курбан.

Може да бъде изображение с 5 души, изправени хора и на закрито

  • Кой приготвя Курбана, как почитате празника по домовете си, каква трапеза подготвяте?

-Днес курбана включва риба и боб за гарнитура, когато е постно риба, когато е блажно агнешко месо, прави се с ориз, курбана се приготвя, като се почиства и пържи рибата, боб за гарнитура, може и ориз, но ние решихме днес да е с боб, защото винаги е с ориз.

  • Имали традиция от миналото, която спазвате и до ден днешен, нещо което предавате от времената на вашите пра деди? 
  • -Във всяка къща трапезата се приготвя по желание на домакинът , кой има имен ден се приготвя, кой няма, отива на площада, сяда, пие, яде.
  • По традиция всяка година отбелязвате тържествено празника, тази година ще изненадате ли с нещо тържествено жителите на селото и гостите?
  • -Едно време нямаше курбан, на старото село отгоре, курбан кой си направи, носеше го в черквата и го раздаваше, правеше се курбана с червен пипер и месо за здраве, даваха го в ръката за здраве. -На площада всичко е украсено, има музика, имаше заря снощи, беше много хубаво.

Имали хора от други части на България или хора които работят в чужбина, но идват на днешния ден да почетат празника на селото? -Сега има много хора от региона, както и хора от чужбина, който идват тук за празника.

  • Какво послание, ще отправите към читателите на Топ Преса?
  • -Да са живи и здрави и много щастливи.

Може да бъде изображение с дърво и на открито Може да бъде изображение с 3 души и на открито

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене