Китай проправя път на технологиите за изкуствен интелект

Еволюцията на изкуствения интелект (ИИ/AI) предоставя множество възможности за бизнеса и за потребителите. През последните години Китай ускори развитието на технологиите и възможностите, свързани с ИИ. Секторът на изкуствения интелект е силно конкурентна област, тъй като големите икономики се стремят да изведат напредъка на изкуствения интелект до следващото ниво.

Умните роботи и изкуственият интелект изминаха дълъг път, за да се превърнат в стандарт в технологиите, като постигнаха изключителни резултати през последните години. Първо, всичко започна с умните роботи за игра, които се специализираха в шах и Го, и се научиха как да блъфират като покер про. И въпреки че може да не звучи толкова сериозно и важно, всички тези експерименти всъщност доказаха, че изкуственият интелект може да се учи от собствения и чуждия опит и е способен да изпълнява задачи, присъщи за хората. Освен това интелигентните системи вече се използват широко в различни индустрии като здравеопазване и производство, но тепърва предстои да видим докъде може да се разгърне пълният потенциал на умните машини.

Китайската държава е напът да изиграе основополагаща роля в навлизането на технологиите на бъдещето, като приема множество закони и регулаторни рамки за да улесни и стимулира развитието на тези области.

Шенжен

На 6 септември 2022 г. правителството на Шенжен прие първия местен регламент в Китай, посветен на насърчаването на развитието на ИИ в специалната икономическа зона на Шенжен („Регламентът Шенжен за ИИ“), който ще влeзe в сила на 1 ноември 2022 г. Регламентът за изкуствен интелект има за цел да популяризира индустрията чрез насърчаване на правителствените организации да бъдат предшественици в използването на свързани технологии и увеличаване на финансовата подкрепа за изследванията на умни машини. Също така, регламентът установява насоки за публично споделяне на данни с организации и предприятия, участващи в сектора.

Съгласно новоприетия документ, базираните в Шенжен услуги и продукти с изкуствен интелект, които са оценени като „нисък риск“, могат да бъдат тествани и изпитвани дори при липса на местни и национални регулации, ако се придържат към международните стандарти. Регламентът за ИИ в Шенжен също призовава за създаването на съвет по етика на ИИ, който ще разработи стандарти за безопасност и ще проучи как технологията ще се отрази на заетостта, защитата на личните данните и други обществени проблеми.

В момента в града са локализирани много технологични гиганти и AI предприятия, което води до естествено нарастване на високотехнологичния сектор. За да постигне целта си да се превърне в AI и технологична сила в Китай, Шенжен е готов да инвестира повече от 700 милиарда китайски юана (108 милиарда щатски долара) във високотехнологични изследвания и разработки в периода между 2021 и 2025 г. Устремен към технологичния прогрес, Шенжен стана и един от първите градове, които позволиха на автономни автомобили без водач да се движат по пътищата им.

Пекин

В Пекин две компании също получиха разрешителни за работа с умни автомобили, т.нар. робо таксита. В момента зона от 60 кв. км в града, която обхваща около 300 000 жители, е отворена за автомобили без водачи, а пътниците са насърчавани да използват новата услуга безплатно или срещу символична такса.

С нарастването на пазара за интелигентни превозни средства делът на Китай също се разширява. Прогнозите са, че страната ще овладее около половината от индустрията от 1,7 трилиона юана (237 милиарда щатски долара) до 2025 г., според анализаторите на Nomura Holdings.

Одобрението на Пекин за самоуправляващи се коли е не просто провокирано от желанието на държавата да върви в крак с развиващите се технологии. За разлика от други части на света, където регулаторната рамка е една от най-големите бариери, Китай активно проправя път на автомобилите без водачи чрез подробно законодателство, разрешителни и специални зони още от 2015 г., когато Държавният съвет го определи като ключова област за следващото десетилетие.

Шанхай

По подобен начин Шанхай също ускори темпото на развитие на своя AI сектор. На 22 септември 2022 г. Шанхай прие първия закон на провинциално ниво в Китай, обхващащ развитието на ИИ. Шанхайският регламент има за цел да насърчи иновациите чрез развиване на основни AI индустрии и предприятия. Подобно на Шенжен, Шанхайският регламент за изкуствен интелект допълнително ще проправи пътя за стабилно и устойчиво развитие на технологията, като осигури достатъчно пространство за компаниите да изследват и тестват техните технологии.

Мащабът на AI индустрията на града се разшири значително през последните няколко години. През 2021 г. общата стойност на предприятията за ИИ в Шанхай достигна над 42 милиарда долара според China Securities Journal. Изкуственият интелект и биомедицината са двете водещи индустрии, в които Шанхай се стреми да се наложи и за целта фокусира огромни усилия и средства за развитието им.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене