Китай може да забрани „Топ Гън: Маверик“ заради якето на Том Круз

„Топ Гън: Маверик“ може да бъде забранен от властите в Китай заради решението на продуцентите да върнат тайванското знаме на гърба на якето на Том Круз в новия блокбъстър.

В оригиналната класика от 1986 г. лейтенант Пит „Маверик“ Мичъл носи кожено яке с кръпки на гърба, с които са отбелязани боевете, в които влиза баща му като военен пилот в Япония и Тайван през 1963-1964 г.

Когато трейлърът на дългоочакваното продължение беше пуснат през 2019 г., флаговете на двете държави бяха премахнати от прословутото яке, тъй като Холивуд държи на китайския пазар, който отдавна е източник на значителни приходи от филми, отбелязва „DailyMail“.

Имаше спекулации, че решението затова е било повлияно от китайския филмов дистрибутор и продуцентска компания Tencent Pictures, който е трябвало да участва в продуцирането на авиационната филмова драма. Когато обаче лентата беше пусната по кината миналата седмица, феновете с интерес отбелязаха, че тайванското знаме отново е на гърба на Маверик, като в една сцена дори има кадър от близък план. Възможно е това да е вид отмъщение заради отказа на Tencent Pictures да финансират частично филма.

Хо Сиу Бън, филмов критик, базиран в Хонконг, каза пред VICE World News: „Това е безпрецедентно. Големите филмови студия никога не са се срамували да се поддават на китайския пазар.

По време на премиерната прожекция на „Топ Гън: Маверик“ в Тайван публиката е избухнала в аплодисменти, виждайки знамето върху якето на Том Круз, пишат местни медии. Докато зрителите в Китай не са били доволни от видяното.

Китай не признава Тайван като автономна нация и претендира, че самоуправляващият се остров е част от неговата територия. След руската инвазия в Украйна, САЩ са притеснени, че случката може да се повтори на азиатска територия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене