„Регионално сдружение за управление на отпадъците за регион Разлог“ одобри предложенията по ОП„Околна среда“

По покана на Община Разлог, Иван Кадев – кмет на Община Банско, Сабит Исмаил Гагъм – зам.- кмет на община Белица и Беди Осман – зам.-кмет на община Якоруда, приеха предложението на упълномощения зам.-кмет на община Разлог- Иван Гюров за самостоятелно и съвместно кандидатстване за мерки по приоритет „Отпадъци“, както и намаляване размера на обезпечения и отчисленията при депониране на отпадъци.

„Община Разлог започна изграждането на център за разделно събиране на отпадъци преди доста време, като се борим поетапно за неговото разширяване. Обособихме втора клетка за събиране на боклуци, в това число добавихме и сепариращата инсталация на територията на депото, като намеренията са ни тя да бъде завършена до края на 2022 г.. Идеята е в нея да се събират едрогабаритни отпадъци, които могат да се използват повторно. Каквито и решение да вземем самостоятелно като общини или общо като сдружение, докато депото съществува е уместно да гледаме в една посока, при равни условия за всички потребители.“, заяви пред всички присъстващи зам.-кметът на община Разлог- Иван Гюров.

Спрямо предвидените средства, осигуряващи възможност за доизграждане на инфраструктурата за управление на отпадъците, присъстващите взеха решение всяка община да кандидатства самостоятелно по мерки за разширяване и/или надграждане на общински/ регионални системи за събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци, относно системите за разделно събиране и транспортиране на битовите биоразградими отпадъци – градински и хранителни отпадъци хартия, картон и дървесни отпадъци като част от морфологичния състав на битовите отпадъци, с фокус върху биоотпадъците, рекултивация на депа и/или осигуряване на безопасност на съществуващи депа без увеличаване на техния капацитет, както и системи/центрове за разделно събиране и подготовка за повторни употреба и поправка.

На проведеното заседание се предвиди подготовка на сдружението за изграждането на инсталации за третиране на разделно събиране биоразградими отпадъци. Общинските представители разгледаха вариант за подкрепа за изграждане на общински център и система, чрез която да се даде възможност за разделно събиране на различни потоци от бита, различни от опаковки(хартия, пластмаса, метал, стъкло)но също и едрогабаритни отпадъци , както и предоставяне на възможност за извършване на поправка и подготовка за повторна употреба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене