Занаятите от Македонския край оживяха на конференция в РБ „Димитър Талев”

Занаятите носят в себе си една от великите тайни – човек да е полезен на другите с таланта си. Затова е толкова важно не само да пазим спомена за тях, но и да не позволим да останат само в миналото, а да има продължители на някогашното разнообразно и толкова красиво занаятчийство.

Това обедини библиотекари, изкуствоведи, историци, творци и експерти, които участваха днес във втората регионална краеведска конференция на тема: „Художествени занаяти от Македонския край“, която се проведе в Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград. Събитието в една от десетте най-големи читални в България пък отново доказа, че библиотеката непрекъснато разширява своята дейност на културен институт и поддържа активен духовния живот в града и в целия Пирински край.

Форумът се откри от представителите на домакините Соня Иванова и Камелия Ангелова. Първата презентация бе на Аница Милева, библиотекар-съветник, и Гонца Анастасова от ЛУБ „Благой Янков – Мучето“ в град Струмица, Северна Македония, които говориха за художествените занаяти от техния край. Двете обърнаха внимание на богатството на бродерията и на народната носия, както и традицията на бижутерната техника – филигран, с която са се правели накити от сребърни и златни нишки. Историкът Спаска Паскова разкри тайните на художествените занаяти от Неврокопския край – тъкачество, предачество, гайтанджийство, мутафчийство, каменоделство, звънчарство и още много други.

Николина Варламова, която живее в Ню Йорк, изпрати любопитно проучване как българите в Америка поддържат българския дух, а то бе представено от Катя Недева от РБ „Димитър Талев”. Снежанка Филчева припомни историята на занаятите от населените места в Огражден планина. Д-р Малина Стаматова от Регионален исторически музей-Благоевград изнесе лекция на тема: „Домашни занаяти и мода в Македония“.
Виолета Хаджийска, библиотекар към НЧ „Димитър Благоев 1925“ в град Добринище, направи презентация на дърводелството и дърворезбата в този край. Елена Бараковска, библиотекар в РБ „Д. Талев“- Благоевград, също говори за традициите и съвремието на българската дърворезба.
Елза Кресничка, библиотекар в РБ „Д. Талев“- Благоевград, представи темата:„Обущарството като занаят в Югозападна България: Папукчийството в Горноджумайско в миналото и днес“.
Магда Сакарева, библиотекар в Добринище, се върна назад във времето, за да разкаже за традицията да се рисуват червени яйца на Великден в града. Лиляна Дякова от РБ „Д. Талев” допълни повече за този голям празник– за традициите, занаятите и обичаите.

Краеведската конференция завърши с презентацията „Плетенето вчера и днес“на твореца от Благоевград Александрина Пандурска. Но мисията на участниците във форума продължава с пълна сила – да не спират да поддържат искрата на българското занаятчийство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене