Таньо Шишков впечатлен от интереса към кулинарията на младите хора в Гоце Делчев

Таньо Шишков е един от най-младите и известни сомелиери у нас, но също така и успешен любител кулинар. Само на 14 години започва първата си работа в ресторант в столичния квартал „Лозенец“ – като помощник. На 17 става втория най-добър сомелиер у нас, а две години по-късно вече е първенец в бранша.
Друг връх в кариерата му е позицията председател на Българското гурме общество. Не му трябва много време, за да захване и собствен бизнес – отваря фирма за кетъринг, която днес е сред лидерите в бранша. Казва, че докато се учи в изкуството на сомелиерството, е душил почти всичко по пътя си – цветя, дрехи, мухъл, плодове, дървета, почви. Учил е туризъм в частно училище в София, а след това в Югозападния университет в Благоевград – мениджмънт в туризма.
Зодия Скорпион, има страх от високо и тъмно, обича моторите, любимият му десерт е крем брюле. Извън професионалните си занимания е запален по дайвинг. Шеф Шишков бе сред участниците във Земеделски форум „От фермата до вашата трапеза“. Това бе и една чудесна възможност на интервю на Цветелина Димитрова с  майстора на кулинарията, човекът отдаден на традиционната модерната и фюжън кухня – Таньо Шишков.

Здравейте, господин Шишков. Благодаря ,че приехте да дадете интервю пред читателите на многобройната ни аудитория. Вие сте майстора на тиганите, бихте ли ни споделили как се роди идеята да се оттдадете на кухнята, от колко време се занимавате с кулинария?

-Първо, искам да ви благодаря за поканата. С кулинария се занимавам неофициално от четиринадесет годишен и може би вече на шеснадесет години започнах работа по специалността.

Имате ли храна, която обичате да приготвяте най-често?

-Аз съм изключително голям почитател на десертите и, когато имам възможност, обичам да готвя десерти, предимно шоколадови.

Предполагам, че всяко едно ястие, приготвено от Вас, Ви е любимо, но има ли такова, по- специално, което да определите като любимо?

-Харесвам ястията, който са с месо и се приготвят дълго време, а това включва всички видове бавно печени свински ,телешки… Обожавам агнешко месо, то е едно от любимите ми.

За първи път ли посещавате град Гоце Делчев и с какво впечатление останахте?

-Да, за първи път посещавам Гоце Делчев. С изключително приятно впечатление съм от града. Това е един много прогресивен, много развиващ се град, със страхотна инфоструктура, с един от може би най-красивите паркове. Намирам градския парк за изключително красив. Община Гоце Делчев работи много добре в партнрство с другите общини, което за мен е много важно. В България съседните общини да могат да си помагат и да се подкрепят. В Гоце Делчев ми направи впечатление, че голяма част от публиката, която присъстват на нашия лаиф клуб, има много деца, които се интересуват от кулинария и много млади хора. И това е много хубаво.

Гимназията „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев също е изключително добра в работа с деца. Запознах се с тяхната продукция, имат мандраджийски продукти, имат ветеринарна паралелка и не на последно място работят в много добро партнрство с Пловдивският университет, което дава възможност на младите ветеринари на младите агрономи да продължат образованието си.

Какво приготвихте през двата дни на земеделския форум?
-Сготвих една вариация на миш-маш, нарича се шакшука -чушки,яйца, и му сложих малко салам „Петрохан“.Приготвих и ризото с манатарки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене