Старши учителите на НПГ „Димитър Талев“ по химия Мария Москова и по физика Славена Рускова участваха в квалификационно обучение в ЦЕРН – Женева

Двете дългогодишни преподавателки в НПГ „Димитър Талев“ -Гоце Делчев Мария Москова и Славена Рускова бяха избрани сред стотици кандидатури на учители от цялата страна за обучение в ЦЕРН-Женева. Самият подбор е проведен в МОН, а сред изискванията към кандидатите е тяхното участие в квалификационни форми – общински, национални, международни проекти, програми, наличието на научно-практически разработки или изследвания по физика, астрономия, химия и опазване на околната среда, както и присъдени награди.

С вълнение за придобития чуждестранен опит разказва Мария Москова: „В ЦЕРН се правят изследвания в областта на елементарните частици и се търсят отговори на въпроси като „Какво представлява материята“, „Как се е породила масата“ или „Защо някои частици нямат маса“, въпроси от рода на „Какво представлява тъмната материя“, има предположения, че тя съдържа енергия, но все още не е проучена. Търсят се отговори на въпроса как е изглеждала материята в първите мигове след големия взрив, защо е изчезнала антиматерията и е приоретизирана материята, или природата. За да може да отговорят на тия въпроси, учените създават редица технологии, с които могат да правят своите изследвания. Някои от технологиите са, например създаването ускорители или на детектори , които имат огромни размери.  Или пък се създават огромни магнити, най-силното електрино поле. Магнитите например са толкова силни , че са 200 хиляди пъти по-големи от земното притегляне.

Измислят се нови технологии, а в същото време в ЦЕРН се провеждат и обучения, там се подготвят млади специалисти, кадри, които в бъдеще ще станат научни работници, там се обучават такива като нас-учители , или пък има и ученически програми , които също са много интересни и предполагам ще представляват интерес и за учениците от нашето училище. И интересното е, че там си сътрудничат учени от цял свят, т.е. не се използва само капацинетът на хора , които работят единствено в ЦЕРН, а се търси сътрудничество с всички умове по света. Всяко нещо, което се прави в ЦЕРН може да бъде снимано, т.е. изследванията са винаги за мирни цели.

Госпожа Славена Русинова добавя: „ЦЕРН ни даде много. Това, което научихме, ние трябва да го предадем на нашите ученици“.

„Ако в ЦЕРН увеличават скоростта на протони или на оловни  йони до тази на светлината, то на нас нас ни дадоха едно ускорение, което сме длъжни да предадем на учениците“, допълва г-жа Москова.

Досега по националната програма на МОН в ЦЕРН са преминали обучение 759 учители по природни науки, инжинерни специалности  информационни технологии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене