Топ Преса представя! Космическият глас от неврокопското село Брезница Нуша Гюзум : Песните ги научих по нивите от моята майка!

Интервюто взе  Цвети ДИМИТРОВА 

Топ Преса представя! Космическият глас от неврокопското село Брезница – Нуша Гюзум. За магията на народната песен, за традициите, за талантът… История разказана със сърце! Само в Топ Преса!Това е, Тя,жената която с уникалния си глас успява да допринесе положителни емоций на свойте почитатели..и в този ред на мисли те питам от колко време се занимаваш с пеене? Здравей Нуша,благодарим ти ,че прие да дадеш интервю пред голямата аудитория на Топ Преса.

Здравейте Топ Преса, привет и на всички ваши читатели, пея от много малка, от как се помня, песента винаги е била част от мен и от моето ежедневие, било то на нивата или в нас, докато по професионално, започнах да се занимавам, преди около 11 години, когато издадох и първия си самостоятелен албум.

Ти си много талантлив човек и спред мен такъв глас може да бъде само дар от Висшите сили над нас.Но все пак искам да те попитам преминала ли си в образователно школо или всичко е вродено или наследство?

Не съм учила никъде, песните ги научих по нивите от моята майка, която също пее. Както и вие казахте, това е дар който съм получила от всевишния.

Какво за теб е песента и надорната песен?

За мен фолклорната музика е едно богатство, чрез песента човек изразява своята душа, като успява да достигне до много други хора и да ги докосне по един или друг начин, песента е нещото без което не мога, тя може да те накара, както да се смееш, така и да плачеш.

Явявала ли си се на конкурси и фестивали..печелила ли си грамоти и медали,и на кое място си била класирана?

Те край нямат, явявала съм се на много, даже не ги и помня всички, както България, така и в чужбина, ходила съм в Полша, Македония, Гърция, Турция и винаги съм връщала с медали и първо място, живи и здрави следващата година, ще участвам на международен фолклорен фестивал в Литва, който чакам с голямо нетърпение.

Имаш един издаден албум.Какво предстой да ни покажеш подготвяш ли нещо ново?

Не един, имам издадени два самостоятелни албума, като в момента подготвям трети албум, в който имам и няколко дуетни изпълнения, едно от които е с едно момче от нашето село Мохамед Кальор, който представих ме на нашите слушатели, останалите ги подготвяме в момента, а другият ми дует, който е с едно друго момче, ще запазя в тайна, той ще е изненада за моите слушатели, които много скоро, ще могат да му се насладят.

Има ли твоя песен която е най-близо до сърцето ти и до някаква степен описва личният ти живот?

Нямам такава песен, за мен всички песни са хубави, пея ги от душа и сърце.

Кой от фолклорните изпълнители е твоят идол,от кой взимаш пример в развитието на твоята кариера?

Моят идол е моята майка, от нея съм запомнила по голямата част от песните които знам, като и до ден днешен, продължавам да научавам нови песни от нея. Също така доста песни знам и от Иса Бекташ, който вече не е сред нас, но ще остане винаги в сърцата ни, както са казали, човек който пее, никога не умира.

И освен певица си и пазител на традицийте , за нас е ясно..фолклора е съкровище ,но аз знам,че ти си изпълнявала многократно автентичния фолклор от родния ни край пред доста чужденци..Как реагират хората родени извън България чувайки гласа ти?

Пяла съм пред доста чуждестранна публика, както казах и по горе, в Турция, Гърция, Македония, Полша, като винаги те са оставали запленени от магията на автентичния брезнишки фолклор, много чужденци са идвали и в Брезница, да ме записват как пея, чак от Япония идваха преди години, много ме радва и това, че има доста млади хора, които проявяват интерес към фолклорната музика, най малките ми почитатели са две момичета, едното на 3, а другото на 5 години, които учат и пеят моите песни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене