Топ Преса представя! ГЕРИ – МАЛКИЯТ СЛАВЕЙ ОТ МОСОМИЩЕ! ВИДЕО

Тя е само на единадедет години но вече знае цената на успеха. Надарена е с уникален глас, който вече е разпознаваем из любителите на фолклора не само в неврокопския край но и на много други места. Печелила е конкурси, впечатлила е публиката при не една или две изяви. Нейн идол е неземната Валя Балканска. Днес Топ Преса ви среща с чаровната и много талантлива Гергана Кирова от неврокопското село Мосомище. Малко момиче, малък славей, но пазител на традициите даващо ни сигурна надежда, че това, което сме наследили от дедите ще бъде запазено и занапред. 

Гергана, благодарим ти, че се съгласи да дадеш интервю пред многобройната аудитория на медия Топ Преса. Впечатлени сме от таланта ти и се радваме ,че деца на твоята възраст са любители на фолклора. Ти си пример за младото поколение което днес израства. И е време за започнем с първия ни въпрос: 

Откога се занимаваш с пеене и от кога започна всичко?

¬- Здравейте! Много благодаря за поканата! Занимавам се с пеене още от ранна детска възраст. Мама ми е разказвала, че още в детската градина г-жа Димитрова, която ми преподаваше музика там е забелязала, че имам талант и е потърсила разрешение от родителите ми да ме взима на допълнителни уроци по пеене. Аз винаги съм обичала да пея и постоянно вкъщи си тананикам нещо. През 2019 г. започнах да посещавам ФАНПТ „Топлика“ с. Мосомище, където играя народни танци при г-жа Надя Шушутева и пеех с женската фолклорна група с ръководител Исмаил Даракчи. Поради пандемията от Коронавирус през 2020 г. спряхме да ходим на пеене и тъй като моите родители виждаха, че имам желание да се занимавам с музика през септември 2021 г ме записаха да ходя на уроци при г-н Петър Карамфилов към Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев, където се обучавам и към настоящия момент.

Коя беше първата песен която изпълни и къде?

– Първата песен, която изпях се казва „ Извинявай мамо“ и я изпълних на 01.03. 2019 г. в Дома на културата гр. Гоце Делчев по случай благотворителен концерт организиран от Читалището към с. Мосомище за събиране на средства за носии за децата танцьори.

Кога беше първият път когато излезе на сцена и какво беше чувството тогава?

-На 01.03.2019 г. по случай благотворителния концерт, за който споменах беше моето първо участие на сцена. Бях много притеснена и уплашена да не сбъркам, да не си забравя текста, но в същото време и много развълнувана.

Коя е любимата ти фолклорна певица и какъв пример взимаш от нея?

– Ами аз като цяло симпатизирам на много фолклорни певици, но тази, която ми вдъхва най- голям респект е Валя Балканска. Тя има уникален глас и аз се надявам един ден да успея да постигна поне малка част от нейните успехи. Поради тази причина гледам да съм отговорна и постоянна в уроците по пеене, защото това, което тя е постигнала е с много труд и упоритост. Е, и талант, разбира се. Харесват ми и Мария и Магдалена Филатови, чиито песни разучавам и пея с г-н Карамфилов, освен песните от Неврокопския ансамбъл.

Явявала ли си се на конкурси и фестивали и какви са твойте постижения там?

– Явявала съм се само на един конкурс и спечелих трето място- конкурс на Фото- студио Джовани за млади таланти. Наградата беше безплатен видеоклип и фотосесия. Записахме песента „Руси коси имам“, за което съм им изключително благодарна. Участвала съм и на фестивали и друг вид тържества. Явих се на Фестивала „Пирин пее“ 2022 г., където изпях песните „ Слънце от Пирина“ и „Сирме, моме“. Взех участие в Международен фолклорен фестивала „Фолклорни пътеки“ 2022 г. в с. Брезница. На 03.09.2022 г. участвах и във Фестивал „Балкански багри“ гр. Гоце Делчев. Там изпях две песни, едната заедно с моята по- малка сестра Стефания, която също пее много хубаво, но все още се срамува да пее самостоятелно. И от трите фестивала имам грамоти. Отделно съм взимала участие в други празници и тържества, като празника на с. Мосомище на 06 декември- Никулден, на 01 юни- Ден на детето пях в Градския парк; на 24 май изпях песен пред Дома на култрата гр. Гоце Делчев и още много други такива участия.

Какво е мнението на твойте близки и приятели за твоят талант и идей в развиването на фолклора?

– Всички мои близки и роднини много се радват и се гордеят с мен, най- вече моите родители, които ме подкрепят напълно. Имам желание да продължа да се занимавам с музика и да уча в Музикалното училище в Широка лъка. Имам и приятели, които ме подкрепят и много се радват за мен. Е, има и такива, които не ми симпатизират, но аз не се притеснявам.

Според теб откъде извира твоят талант и любов към фолклора?

– Аз обичам много фолклора и таланта ми извира от сърцето, ак омога така да се изразя. Като бебе мама ме е приспивала като ми е пеела нардни песни. Пък може би имам и наследство, не знам. Дядо ми по бащина линия има хубав глас и е пеел песни, когато са се събирали в компания като са били млади, освен това бабата на моята майка също е пеела много хубаво. Но и двамата не са се занимавали професионално с пеене. Песните ме успокояват и затова, когато съм ядосана си пея и ми минава.

Какво пожелание ще отправиш към читателите на Топ Преса?

– На първо място да са здрави, защото здравето е най- важното нещо в този живот. На следващо място бих пожелала на хората да се усмихват по- често и да бъдат добри. Ако всеки човек прави по една добрина на ден и помага на някой, вярвам, че света ще стане по- добър.

ЗА ВСИЧКИ НАШИ ЧИТАТЕЛИ ГЕРИ ЗАПИСА СПЕЦИАЛЕН ВИДЕО ПОЗДРАВ:

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене