Областният управител на Благоевград се срещна с колегите си от Перник и Кюстендил

Областният управител на Благоевград Николай Шушков се срещна с колегите си областни управители на Перник и Кюстендил. Домакин на срещата бе областният управител на Перник Людмил Веселинов.

На срещата бе обсъден проектът за „Интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от ниво 2 за периода 2021-2027 г.“ и по-конкретно Интегрираната териториална стратегия за развитие на Югозападния регион.
Регионалната схема за пространствено развитие на Югозападен район отчита предвижданията на регионално ниво на секторните стратегии в областта на икономическото развитие, здравеопазването, образованието, науката, социалните услуги, транспорта, водния сектор, енергетиката, широколентовите комуникации, туризма и околната среда.
На срещата бяха дискутирани основните приоритети за развитие на района, сред които са иновативният икономически преход, развитие на човешкия капитал и по-добрата свързаност и устойчивост на района.

Областният управител на област Перник Людмил Веселинов, сподели че постигането на устойчив икономически растеж чрез развитие на конкурентоспособна икономика, както и по-добрата транспортна и цифрова свързаност са ключови за повишаване качеството на живот в района.
Областните управители се обединиха около идеята за обособяването на София град като отделен регион, което би довело до по-силен и справедлив икономически тласък на развитие в Югозападен район.

С приемането на стратегиите за развитие на шестте региона за планиране ще приключи важната процедура по стратегическа подготовка за новия програмен период и ще бъде даден старт на практическото изпълнение на инструмента Интегрирани териториални инвестиции.
Финалната стъпка за одобрение на проектите на интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите е внасянето им за разглеждане и одобрение от страна на Министерски съвет.

Другата тема, която бе обсъдена касае организацията на извънредните парламентарни избори на 2 октомври. На срещата бяха разгледани указанията на Министерски съвет, които засягат конкретни ангажименти на областните управи.
Областните управители на трите областни центъра обсъдиха и други актуални въпроси, свързани със сигурността, превантивни действия при бедствия и сътрудничество във всички аспекти на социално-културния и икономически живот.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене