ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ БЕШЕ ВИРТУАЛНА

Дни преди предсрочните парламентарни избори, разговаряме ексклузивно с експерта по политически PR Цветелина Узунова.

Г-жо Узунова, каква беше кампанията на партиите- кандидатки за новия парламент?

С една дума – отсъстваща. Реална кампания нямаше. Отсъстваха лидерите, отсъстваха програмите, не чухме визията на политиците за бъдещето на България. Един пост във Фейсбук не решава проблема. За сметка на това във виртуалния свят бяха активирани тролове, които бълваха фалшиви новини, нелепи колажи, обиди. Всичко това на нивото на злобата, агресията, омразата. Никога България не е била толкова яростно разделена от тези нелицеприятни страсти. Може би само в началото на демократичните промени през 1989г.-1990г., когато едни срещу други се насъскваха комунисти и анти-комунисти.

Какво говори това за политиците, за страната?

Сами си правете изводите. Не говори добре. Това са признаци, че демокрацията е в опасност, че най- характерното за нея- правото на информиран избор на управление, не се осъществява по правилата. Ще дам такъв пример – в САЩ извадиха дори Байдън, който е на уважителна възраст, да се бори в тежък предизборен дебат, за да защитава претенцията си за президентския пост. Тук всички се изпокриха. Нямаше сериозни дискусии, нямаше лидерски битки с идеи за управление на България. В телевизиите се изявяваха основно хора, които представляват трети-четвърти ешелон от партийните номинации. Това не е нормално. Хората имат право да видят лицата, поведението, да чуят позициите на тези, които всъщност взимат решенията. Няма какво да се заблуждаваме – в момента в България има само лидерски партии. Може би ДБ правят изключение, но там толкова се размива лидерството, че отиват в другата крайност – не се вижда кой носи отговорността. Така че, ставащото ни показва един нарушен предизборен процес.

А как партиите се рекламираха от пиар гледна точка? Много кандидати предпочетоха да се срещат направо с хората.

Една професионално проведена предизборна кампания има много компоненти- и медийно присъствие, и срещи на живо с избиратели, и пропагандни материали. Наблюдавам обаче една тревожна тенденция през последните години. Бюджети, които преди се отделяха за билбордове, клипове, статии, интервюта, банери в сайтовете, за интересни събития по районите, сега отиват в друго направление. За друг начин, по който се гарантират гласове, ако разбирате за какво намеквам. Това е тревожно. И тук ролята е на МВР. Но години наред виждаме разкрития на телевизиите за купуване на гласове, резултат от мерките няма. Това е и една от причините много избиратели да се отказват от правото си на глас. Убедени са, че всичко е манипулирано и предрешено.

Що се отнася до личните срещи –да, това е чудесна практика. Но дайте си сметка – с колко хора би се видял един кандидат?! И в същото време каква огромна аудитория може да му предложи една голяма телевизия или четен сайт! Колко повече гласове ще спечели, ако, добре подготвен, се яви на дебат с опонента си!

Каква е Вашата прогноза за резултатите и съставяне на редовно правителство?

За прогнозни резултати ми е трудно да говоря, защото социологическите проучвания си противоречат. Не съм голям оптимист за съставяне на стабилно правителство. Новият парламент до голяма степен вероятно ще повтори предходния. А видяхме каква непоносимост имаше там между всички. Не вярвам изведнъж да забравят омразата помежду си и да заработят заедно. Те показаха нивото, капацитета си, демонстрираха слаба коалиционна култура. Ще има опити за кабинет, ще ни се обяснява, че се правят невиждани компромиси за доброто на народа, но това вече не тежи като аргумент. По-скоро след няколко месеца отново ще избираме. Дано не съм права, защото в тази криза страната има нужда от достойнство и стабилност и най-вече от разумни, честни ръководители. Дори да не ги открием сега, вярвам, че скоро ще се появят. Всички виждаме, че в нашето общество има недостиг на доброта, почтеност и нормалност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене