Директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка: Радио Благоевград вече не е само медия, а и значима културна институция на Югозапада

Радио Благоевград готви поредната приятна изненада за своите слушатели и почитатели – фотоизложба с 42 спиращи дъха фотографии на тема „Духът на Югозапада“. Изложбата ще бъде посветена на 42-рия рожден ден на Радио Благоевград. Автори са слушателите на Радиото, взели участие в организирания от медията фотографски конкурс. Предизвикателство и още една възможност да се отключат сетивата към всички онези красиви места и неща, които правят Югозапада едно уникално място. Сред отличителните акценти на Югозападна България е и първата му електронна медия, която до днес успя да запази изключително високия си рейтинг и обществено доверие. „Радиото на Югозапада“ и „нашето радио“ така още наричат слушателите Радио Благоевград. Как се печелят тези титли и как медията надскочи своите задължения да информира и се превърна в културна институция, разговаряме с директора Елисавета Каменичка.

KamenichkaХората наричат Радио Благоевград „нашето радио“, как се печели тази титла?
– Много е просто – защото хората се припознават в героите, които ежедневно звучат в Радио Благоевград, защото ние търсим теми близки до хората, и ако търсим мнения на политици и управляващи, то е за да има с какво да бъдем полезни на обикновения човек. Ние не поучаваме хората как да живеят, ние ги информираме, предлагаме им още една гледна точка към нещата, забавляваме ги , даваме им възможност те самите да чувстват близост помежду си като част от една нация. Ние сме единствената медия в Югозападна България и първата в цяла България, която има свой Фен клуб. Това са хора от цялата страна, които слушат Радио Благоевград и го разпознават сред всички радиостанции от голямото семейство на Българското Национално Радио. Това са хора, завързали приятелства чрез нашата медия. Разбира се ние им се отблагодаряваме с цялото сърце, с предаванията, които всеки ден правим за тях. И още – организираме ежегодно сбирки в Радиото, срещаме ги с водещите и музикалните редактори, подаряваме им концерти на живо. Този Фен клуб става все по-многоброен. От скоро се роди и Клуба на естетите, който пък събира наши слушатели и приятели със специално отношение към културата и изкуството. Това са хора, които са нашата прекрасна публика на концертите и изложбите, които организираме, често пъти те самите инициират културни събития или посочват посоката, в която да търсим нови културни предизвикателства. Ето затова сме за всички „нашето радио“, защото и в ефира, и в организираните от нас социални акции и културни събития, главни герои са хората от Югозапада.

Какво показват социологическите изследвания за рейтинга на радиото и неговата слушаемост?
– Според социологическите проучвания Радио Благоевград продължава от години да е безспорният информационен лидер за Югозападна България. Ще подкрепя тези мои думи с малко цифри. Радио Благоевград е на 17 място от 300 радиа и вериги от радиа в България, което на фона на изключително пъстрия медиен свят е едно сериозно постижение за регионално радио. Щастливи сме и от още един много важен показател – ние сме на изключително престижното второ място по лоялност в страната – над три часа на ден слушателите отделят от своето време, за да слушат именно и само Радио Благоевград. Което от своя страна показва, че слушателите не просто попадат на нас, търсейки нещо за слушане, те определено търсят нас.

Как успявате да поддържате такъв висок слушателски интерес?
– В нашите програми има за всекиго по нещо – освен информационните блокове, които предлагат всички актуални събития и теми от деня, имаме специализирани предавания за литература, за култура, за история, спортни предавания, студентски, тийнейджърски. При нас имат предаване малките журналисти от детската редакция към Обединен детски комплекс, ние им даваме възможността да излязат в ефир, пред публика, което е много важно за подрастващите. Много силна наша страна са журналистическите търсения в различни области, следенето в развитие на важни теми от икономиката, политиката, социалните дейности, образованието, работата по сигнал на слушателите, решаването на конкретни човешки проблеми. Музикалните предавания са с огромен стилов и жанров диапазон – имаме специализирани предавания за джаз, за българска музика, за класическа музика, разбира се, за фолклор, защото пиринският фолклор пък е това, което ни прави ясно разпознаваеми сред останалите радиостанции. Огромен е интересът на слушателите към музикалните фолклорни класации, към поздравителните ни концерти, към живите слушателски форуми. Не е лесно да се прави 18 часова авторска програма всеки ден, но пък затова имаме много добър екип, с едни от най-добрите професионалисти.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Kamenichka-3Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене