Корнелия Нинова: Имаме 10 мерки до края на годината, за да се овладее инфлацията и да се повишат доходите

„Необходима е социална партия в правителството, за да преминат хората по-леко през зимата“, това каза в интервю за БНР председателят на БСП и водач на листата на левицата в Благоевград Корнелия Нинова.

„Силният социален вектор на нашата партия ни отличава от останалите. За нас е приоритет социалната политика. Доказахме го в правителството, защото през тези тежки месеци, в които управлявахме, помогнахме почти на всяко българско семейство с политиките, които провеждахме. Това ще продължи да бъде нашето лице. Ние смятаме, че в момента най-важни са спешни и реалистични действия за първите 100 дни на управлението, тоест до края на годината – да се овладее инфлацията, цените, да се увеличат доходите. За нас това е абсолютен приоритет и да се стабилизира икономиката“, категорична бе Корнелия Нинова. За да се случи това, БСП предлага 10 мерки до края на годината:

Първата е таван на цените.
Второ – изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото преразпределение към домакинствата и индустрията. Еврокомисията потвърди преди няколко дни такива мерки, ние ги предлагаме много отдавна и се радвам, че и европейската политика тръгва в тази посока.
Трето – да се върнат на регулирания пазар читалища, училища, болници, църкви и манастири.
Четвърто – по отношение на доходите – да се увеличи минималната работна заплата, близо половин милион българи работят на такава. Нашето предложение, което е възможно и реално, е тя да бъде половината от средната.
Пето – ние мислим за необлагаем минимум, който да е прагът на бедността. Засега е прието това да е 504 лв.
Шесто – за млади хора до 26 г. държавата да им помогне, като бъдат освободени от данъци.
Седмо – преизчисляване на пенсиите, това е наша традиционна политика, отстоявана години наред.
Осмо – увеличаване на вдовишката добавка.
Девет – определенията “енергийна бедност“ и “водна бедност“ да ги приемем в закон и тези семейства да бъдат подкрепени.
Десет – да продължи помощта за бизнеса от 250 лв. за мегаватчас до края на годината и да бъдат компенсирани за цените на газа през печалбите на енергийните дружества.

„Ние в управлението доказахме всичко, което говорихме за социалната държава – безплатни детски градини, увеличение на майчинството, младите семейства с необлагаем минимум – 600 лв. за едно дете и 1200 за две. Увеличение на минималната работна заплата, на ваучерите на работниците за храна, увеличение на пенсиите. Всички тези мерки струваха около 22 млрд. или 1/3 от бюджета, много отдавна държавата не е преразпределяла толкова за социални политики“, обясни още лидерът на БСП и водач на листата в Благоевград Корнелия Нинова.

„Призовавам хората да оценяват по резултатите и да взимат решения с разум. Да заложат на стабилните, сигурните, диалогичните партии. Ние в последните три парламента бяхме този стълб на стабилност, не само социален, но и на стабилност. Защото ние бяхме тези, които разговаряха с всички, когато нашите партньори се скараха. В тези тежки времена, без социална партия в правителството, много по-трудно ще минат хората през зимата. Социална партия е необходима, лява социална, това е Българската социалистическа партия – номер 28 в бюлетината“, каза още Корнелия Нинова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене