Какво се случва с тялото при пълна липса на физическа активност?

Ако не сте от любители на физическите упражнения и тренировките, водите заседнал начин на живот, рядко правите повече от 500 крачки на ден, работите предимно седнали, ползвате транспорт или автомобил, трябва да знаете, че този подход към здравето ви не е никак добър, дори си е направо опасен, пише az-jenata.bg.

Колкото по-малко се движите, толкова по-висок е рискът от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, възпалителни заболявания и проблеми с костно-мускулната система. Всичко това се отразява на цялостното здраве и намалява продължителността на живота.

Какво точно се случва в тялото, ако не тренирате и не правите никакви упражнения?

Проблеми с кръвообращението

Липсата на движение затруднява циркулацията на кръвта. И обратно – когато тренирате редовно или правите дори малки упражнения, кръвообращението се засилва. Това захранва органите и тъканите с кислород и хранителни вещества, като намалява риска от заболявания и трупане на наднормено тегло.

Покачване на теглото

Колкото повече се движите, толкова повече калории изгаряте. Това допринася за контрола на теглото и цялостното здраве. Липсата на движение и достатъчно упражнения може да доведе до напълняване. Ако редовно правите упражнения и стягате мускулатурата си, тялото ви ще изгаря повече калории дори и когато си почива.

Диабет

Обработката и усвояването на въглехидратите, разграждането им до захари и глюкоза, зависи до голяма степен от начина на живот. Колкото повече се движите, толкова по-качествено тялото усвоява и разгражда захарите, използвайки ги за енергия. Ако водите заседнал начин на живот, рискът от диабет се повишава заради потенциално влошено усвояване на въглехидратите.

Чупливи кости

Силовите тренировки, както и кардиотренировките, заздравяват костите и подобряват плътността им. Това ги прави по-малко податливи на счупвания и фрактури. Редовните упражнения правят костите по-здрави.

Липса на издръжливост

Упражненията и тренировките развиват издръжливостта. Това ще ви помогне да не се задъхвате, да имате повече енергия, да преодолявате разстояния и изкачване, продължително ходене без да се изморявате така лесно. Колкото по-често и редовно тренирате, толкова повече развивате издръжливостта си. Това ще ви помогне във всяка дейност в ежедневието.

Липса на гъвкавост

Повечето хора не отдават голямо значение на гъвкавостта. Смятат, че тя е важна само за спортисти, танцьори, хора, които се занимават с професии, свързани с движенията на тялото. Това съвсем не е така. Колкото по-развита е гъвкавостта на тялото, ставите, сухожилията, мускулатурата, толкова по-лесно става всяко движение и толкова по-малък е рискът от травми и наранявания, дори и при най-простите движения. А това е особено важно при напредване на възрастта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене