В южните склонове на Пирин планина: Делчево омайва с вековни къщи и райска природа

Там, високо в южните склонове на Пирин планина, са накацали двувековни къщи. Устояли напук на превратното време, съхранили се въпреки кризите. Незасегнати от пустите му кризи – я икономически, я здравни. В село Делчево през последните години със сигурност няма криза за туристи. Най-забележителното селище в община Гоце Делчев се извисява на 1050 метра надморска височина. И не спира да се радва на голям интерес от страна на наши и чужди туристи. Заради наплива им в последните години се построиха около 15 къщи за гости, които предлагат над 150 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Стегнаха се и се реновираха доста стари постройки, вдигнаха се и съвсем нови сгради.

Път

Струва си да изминете пътя от 8,5 км от град Гоце Делчев до Делчево. Местните хора, които са около 30 души, ще ви посрещнат с усмивка и отворено сърце. В последните години те на практика живеят в интернационално селище. Чужденци се заселват насам. Преди доста години къща си купи германско семейство. „Когато дойдоха, просто ахнаха от красотата на селището ни и станаха наши съселяни”, спомнят си жители на селото. По онова време имот си закупила и полякиня. Холандецът Вилям ван ден Берг, бивш фармацевт и настоящ енолог и пчелар, спазари 5 къщи, за да развива селски туризъм. Наскоро продаде три от постройките, но запази две за себе си.

„Туризмът в Делчево има огромна перспектива. Вярвам в това и го доказвам с инвестирането на сериозни средства в това населено място. Но трябва да се мисли в дългосрочен план. Погледнете панорамата, природата, опитайте водата, вдишайте въздуха, вижте гостоприемните селяни”, твърди холандският пенсионер. Според него такива места като Делчево са нещо като рай за тези, които са преситени от шума и стреса в големия град. Защото постепенно все повече хора искат да се изнесат и да заживеят в такова красиво и спокойно място. Гостуват му негови сънародници, французи, други чужденци. Всички са впечатлени и им се иска да са на негово място.

Селският туризъм тук набира скорост непрекъснато, а населеното място гони славата на архитектурния резерват Ковачевица и село Лещен. Където има хубав път, има и туризъм, и бизнес. Затова през 2011 година бе открито официално ремонтираното шосе от Гоце Делчев до курортното селище. Площадът в населеното място също бе обновен с европейски средства. Построен бе Туристически информационен център в сградата на местното училище, закрито през 1982 година. Има и обществени тоалетни, и два паркинга за над 100 автомобила. Изграден е и допълнителен резервоар за питейна вода, сменена е водопроводната мрежа.

Направени са няколко екопътеки, които водят гостите до интересни природни и културно-исторически забележителности. Една от тях е уникалният параклис „Свети Константин”, който е на връх Костадин в Пирин планина. Намира се на 3 километра от населеното място. Осветен бе през 2014 година. Делчевалии разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят курбан там. Днес светата обител вече е туристическа атракция.

Гости

„Насам непрекъснато прииждат гости, всеки е добре дошъл. Гарантираме екологично чисти плодове и зеленчуци, произведени от нас. Който иска, може сам да си сготви”, споделят бабите в Делчево. Клиентите на къщите за гости могат да наемат етаж или цялата сграда, за да купонясват и отдъхват на чист въздух и спокойствие. Цената на нощувката на легло е между 25 и 30 лева. Всяка стая е с телевизор, самостоятелен санитарен възел и други важни удобства. За групи от 6-8 човека цената е от 180 до 240 лева, а за групи по 10 души се плаща от 250 до 300 лева.

Сред по-известните къщи за гости са Соломонтовата, Панайотовата, Пенковата, Златиновата, Карамановата и Икономовата. Атракция в селото е огромна изба, която е вкопана сред самите скали. В нея са наредени големи бъчви, пълни с хубаво червено и бяло вино. Под земята се дегустира напитката на боговете, при това безплатно. Разбира се, че във винарната се продава руйното вино на тези, които оценят качествата му, казва кметският наместник на Делчево Иван Панайотов.

Селището примамва и очарова с неповторимия си архитектурен облик. В него хармонично са съчетани стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм улички. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през ХIХ век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. Десетки от тях са архитектурни паметници на културата. Старинните постройки са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина.

На някои места строителите са използвали самата скала за направа на зид на приземния етаж. Получилото се вплитане на природата в архитектурния облик на Делчево впечатлява всеки посетител. Цялото село пък е уникален възрожденски архитектурен ансамбъл. Местните хора се гордеят с бистрата и сладка вода, с чистия въздух, с гледките от птичи поглед над Гоцеделчевската котловина. Пейзажите са изумителни, а селото ни е кацнало като орел и бди над град Гоце Делчев, твърдят делчевалии.

Механи

Село, в което идват туристи, не може без място, където те да хапнат, да пийнат, да се повеселят и да отпуснат душите. Четири механи, в които е запазен тукашният бит, отвориха врати в селото. Те държат на качеството и на доброто обслужване, за да се върнат клиентите им отново. Цените пък са народни.

Може да се хапне салата от пресни зеленчуци за 4-5 лева, свинската пържола е между 6 и 7 лева, 100 грама ракия излиза от 3 до 4 лева. Всеки може да опита и прочутата делчевска баница. Понякога в механите се събира селският парламент. Там се коментират последните новини и се опитва от делчевската домашна ракия. „Най-важното е, че не се налага да опиваме гостите си, за да харесат селото ни. Тук не знаем що е криза за туристи”, споделят местните парламентаристи.

И са напълно прави. Делчево отдавна е на картата на посещаваните туристически дестинации. Но хората в селото не стоят със скръстени ръце, не разчитат само на вековните си къщи и уникалната си природа. А във времето наложиха традиционни и атрактивни събития като опияняващия празник на виното, честването по уникален начин на Еньовден, които също провокират туристите.

И вчера, и днес гостите са част от ежедневието на село Делчево. А утре? Утре ще е по-добре от днес, категорични са делчевалии./Телеграф/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене