Гоцеделчевски родолюбци се обединиха в сдружение „Що е маке, се е юнак“

Без име

Патриоти от Гоце Делчев се обединиха в сдружение под името „Що е маке, се е юнак“. Председател на УС е 34-годишният Борис Анзов, който е идеен вдъхновител на организацията и на култовото наименование. Той е завършил международни отношения в Москва и е първият българин, учил в университета „Дружба на народите“, оттам няколко години предавал кореспонденции за в. „Струма“.

Борис живее от 22 години в Русия заради бизнес ангажименти на баща му, но не е скъсал пъпната си връв с родината и бащиното огнище в Гоце Делчев. Далече от отечеството, той започнал да изучава по-задълбочено българската история и осъзнал, че патриотизмът не се изчерпва с високопарни лозунги, а с национална и родова памет, съпричастност и подкрепа към общността.

„Гордея се с моя род от Пиринска Македония. Прадядо ми е бил опълченец в четата на Яне Сандански. В руския университет се сприятелих с хора от различни страни и всеки се гордее с историята на своята държава, а ние, като българи, имаме много поводи за това. За съжаление през последните години патриотичното възпитание сред младите хора отстъпи на заден план, още повече че светът стана глобален. Затова с група приятели от град Гоце Делчев решихме да учредим сдружението. Името е отражение най-вече на локалния патриотизъм, няма никаква политика и етнически заигравки, ние сме за диалог между различните народи. Моята цел е чрез мултинационалните контакти, които имам, да помогна на младите българи да участват в образователни програми, в европейски стажове и обучения, и то напълно безкористно”, обясни целите на сдружението Борис Анзов.

Анзов е докторант по политология и дипломацията, която е изучавал, му се удава. Доказателство за това е, че е успял да обедини българските студенти от няколко руски университета в една земляческа общност, на която станал първият президент. Сега е запалил за патриотичното сдружение „Що е маке, се е юнак” много от местните хора – в управителния съвет са известната адвокатка Лилия Герова и културният деятел Петър Карамфилов.

88

Организацията има за цел да помогне на младите хора да се откъснат от модерните пороци и да се обърнат към спорта и здравословния начин на живот. За тази кауза вече са привлечени най-силният мъж на Америка за 2014 г. Димитър Саватинов от Гоце Делчев, както и състезателят по културизъм и бронзов медалист от републиканското първенство по бодибилдинг през 2010 т. Тома Мунин от Добринище.

Сдружението, което получи своята съдебна регистрация на Благовещение, вече има свои офиси в Гоце Делчев, Благоевград, Добринище, Разлог и село Полена.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене