Основни характеристики на микрофоните

Основните технически характеристики, на които трябва да обърнем внимание, при избора на микрофон.

  1. Честотният диапазон е диапазонът от звуци, които микрофонът е в състояние да възприема и предава. Измерва се като интервал от честоти, изразен в херци (Hz). Човешкото ухо възприема честоти в диапазона от 20 – 20 000 Hz. Човешкият глас се вписва в много по-тесен диапазон (60-1300 Hz), обхватът на музикалните инструменти е много по-широк, но е индивидуален за всеки тип инструмент.

2 . Чувствителност- това е стойност, равна на съотношението на напрежението (в V) на изхода на микрофона към звуковото налягане (в Pa), действащо на неговия вход. Този параметър показва колко тих звук (изразен в dB или mV / Pa), който микрофонът може да улови и преобразува в електрически сигнал. Колкото по-близо е указаната стойност в децибели (dB) до нула, толкова по-чувствителен е микрофонът, който е в състояние да улови дори много тих звуков сигнал за стойностите, посочени в mV / Pa (миливолта на паскал ), напротив, цифрата трябва да бъде максимална.

  1. Насочеността определя чувствителността на микрофона на определени разстояния около него, образувайки определен модел (диаграма). Насочеността на микрофона се определя от дизайна на капсулата и влияе върху параметрите на микрофона като потискане на шума, ефекта от завъртането на микрофона спрямо източника на звук и определяне на оптималното разстояние до източника. Ако ви се струва, че чувствителността на микрофона е една и съща по целия радиус, тоест микрофонът е разположен сякаш в центъра на звуковия кръг, тогава такива микрофони се наричат ​​всепосочни. Използват се рядко, тъй като улавят много външен шум и са чувствителни към обратна връзка, обикновено се използват за стерео запис или запис на звуци от дивата природа.
  2. Импедансът на микрофона (означен с буквата Z) влияе върху качеството на предаването на звука между микрофона и предусилвателя. За безупречна работа се препоръчва да изберете двойка микрофон-предусилвател, така че входният импеданс на усилвателя да надвишава изходния импеданс на микрофона 10 пъти. Ако вече имате предусилвател, изберете микрофон за него и обратно, като вземете предвид тази препоръка.
  3. Максимално ниво на звуково налягане (dBSPL) – стойността (в dB) на максималната звукова мощност, която микрофонът може да предава без загуба на качество. Това е важен параметър за звучене, например, на ударни и духови инструменти.
  4. Еквивалентно ниво на шума или ниво на собствен шум (dB/dBA). Разбира се, колкото по-нисък е този параметър, толкова по-добре. Обикновено стойността му не е по-висока от 30 dBA.

Източник:  prosound.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене