Кметове от Пиринско подкрепят кабинета за пускането на движението през тунел „Железница“ на АМ „Струма“

Това ще отпуши трафика по най-натоварения транспортен коридор, категорични са градоначалниците 

Кметове от различни политически партии в Пиринско обявиха подкрепата си за предложението на служебното правителство по отношение пускането на движението през тунел „Железница”  на АМ „Струма“.

„Като кметове на общини, пряко свързани с тази транспортна връзка, сме категорични, че по този начин ще се гарантират по-безопасни условия за пътуващите, защото ще бъде елиминирано напрежението сред водачи и пътници от образуването на колони, които са резултат от интензивния трафик на движението. Въвеждането на временна организация на движение по новоизградената отсечка на АМ „Струма“, каквото е предложението на МРРБ, цели именно решаването на проблемите, произтичащи от видимо изчерпаната пропускливост на съществуващата пътна инфраструктура. Това е основният ни извод, основаващ се на директните ни наблюдения и участие в автомобилния поток на една от най-натоварените пътни артерии в страната. Отчитането на факта, че говорим за най-използвания транспортен коридор в тази част на страната за международен превоз на товари, потвърждава неотложността от своевременно взимане на отговорно решение, каквото вече се предлага след инспекция на място и анализи. Друга алтернатива няма”, се казва в писмо, подписано от кметовете на Петрич – Димитър Бръчков, Сандански – Атанас Стоянов, Струмяни – Емил Илиев, Кресна – Николай Георгиев, Симитли – Апостол Апостолов, и Благоевград – Илко Стоянов, което е изпратено до служебния премиер Гълъб Донев, служебния министър на МРРБ Иван Шишков, председателя на УС на АПИ Иво Иванов, изпълнителния директор на „Автомагистрали” ЕАД Иван Станчев, областния управител на Благоевград Николай Шушков и УС на НСОРБ.

Местните управници са единодушни, че инвестициите в модерни, удобни и безопасни пътища се правят за защита на човешкия живот и подкрепа на икономическото развитие на регионите, поради което усилията на всички трябва да бъдат насочени към максимално ускорено пускане на изградените съоръжения, както и към цялостното завършване на АМ „Струма“.

Припомняме, че идеята за пускане на трафика през едната тръба на тунел „Железница“ бе лансирана от зам. министъра на МРРБ Захари Христов при проверката на 18 август, която извърши с шефа на УС на АПИ Иво Иванов на място. Тогава бе заявено, че е възможно до два месеца след намиране на вариант за укрепване на свлачището преди тунела  да бъде пуснато движението по едното платно на автомагистрала „Струма“ и то да премине през едната тръба на тунел „Железница“. Освен това бе казано, че работна група предстои да извърши инспекция на място и да излезе със становище до две седмици, като срокът за произнасяне на експертите изтича. След това в двумесечен срок е възможно пускането на движението по цялото трасе.

Два са свлачищните участъци, които попадат в обхвата на Лот 3.1. от АМ „Струма“ – единият е преди началото на тунел „Железница“ в посока Гърция, а другият – след съоръжението, над платното в посока София. Има изготвен идеен проект за укрепване на свлачището след тунела, който на 10 август е приет от Експертния технико-икономически съвет в АПИ и е получил предварително съгласие от МРРБ. В момента е в процедура по съгласуване с Агенцията по обществени поръчки, съобщи ръководителят на обекта инж. Атанас Петков. Избран е вариант с изграждане на пилотна подпорна стена с преоткосиране. Изпълнителят на тази част от трасето също увери, че ще могат да приключат строителните дейности в срок от два месеца.

Четири са дейностите, които трябва да се довършат в самия тунел „Железница“ – да се положи износващ слой на асфалта, маркировка, системи за безопасност и въвеждането на SCADA системата. След това е възможно в срок от два месеца тунелът да бъде цялостно изпълнен и отворен за движение в посока Гърция.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене