Богомил Благоев откри изложба в Градската художествена галерия в Благоевград

Живописецът Богомил Благоев, член на дружеството на кюстендилските художници и на групата на художниците в Перник, откри самостоятелна изложба в голямата зала на Градската художествена галерия в Благоевград. Богомил Благоев е сред най-ревностните последователи на поантализма – течение в живописта, основано на системното използване на оптическо смесване. При този метод цветовете, които не са основни се получават от чисти основни цветове на множество малки и разположени близо една до друга точки, изглеждащи така, като че ли се сливат в окото на зрителя. „Това живописване предполага едно интелигентно разгръщане и следене на колорита“ – каза при откриването на изложбата Иван Милушев, директор на ГХГ.

„Боянов е един интересен художник, който има своите големи заслуги и като отдаден на учителската професия творец, възпитал поколения художници и ценители“ – допълни Милушев.
Богомил Благоев изрази благодарност за възможността да покаже в самостоятелна изложба своите произведения. „Гора“, „Есенно настроение“, „Напрежение“, „Среща“, „Устрем“, „Лабиринт“, „Сиулети“ са част от творбите му, които благоевградчани и гости на града могат да разгледат в Градската художествена галерия.

Богомил Благоев се отличава и с това, че работи в множество кино продукции като художник, в което Иван Милушев открива неизбежна връзка с поантализма – телевизионните приемници и компютърните монитори използват милиони малки точки на основните червено, синьо и зелено, за да пресъздадат цвета, в който смисъл могат да се приемат за вид поантилизъм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене