Музеят в Благоевград получи отличие за музейна образователна дейност в навечерието на своята 70-годишнина

Регионалният исторически музей (РИМ) в Благоевград беше отличен с първа награда от Министерство на културата с Национална награда „Музейна образователна дейност“ за 2022 г. в категория „Културен институт – Регионален характер“. Отличието бе печелено в надпревара с номинираните регионални музей в София, Варна Пловдив и Габрово.

С тази награда е оценена работата на целия музеен екип, свързана с направлението с учебните програми, каза за БТА директорът на РИМ – Благоевград д-р Кирил Алексиев. Той отбеляза, че благоевградският музей има една от най-старите детски летни школи и вече 18 поредни години се провеждат занимания с деца, насочени към обогатяване на учебната програма и показване на богатството на региона.

Това е свързано не само с историческото наследство, но и с голямото културно богатство – обичаи, спомени, както и художественото наследство с картини на големи български майстори. Музейните работници тази година са създали и програми, свързани още с изобразителното изкуство, с природното богатство на региона, а всички те неуморно се трудят да разнообразяват учебните програми на нашите малки приятели, каза д-р Алексиев.

„Аз и моят екип сме изключително щастливи с това признание, защото то всъщност ни дава криле да продължаваме да постигаме все такива големи успехи“, допълни директорът на РИМ – Благоевград.

От музея съобщават, че в рамките само на три активни учебни месеца за изминалата учебна година са реализирани 70 образователни урока, интерактивен проект „Музейна мозайка“, партньорства с училища, гостуващи изложби, а повече от 2100 деца в училищна и предучилищна възраст са посетили занимания в Музейния детски кът след частичното отпадане на мерките в края на май и началото на юни 2021 г.

Отличие е получил и уредникът в музея д-р Елена Чалгънова, а награден експерт в областта на учебните програми миналата година отново е бил дългогодишен служител на музея – Тоня Маринова.

Призът е връчен от зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов на церемония в Министерство на културата в Деня на народните будители. Наградата музеят получава в навечерието на честванията, с които ще бъдат отбелязани 70 години музейно дело в Благоевград. Честването на годишнината е на 3 ноември (четвъртък) с двустепенна изложба, в която са включени непоказвани или малко показвани културни ценности от фонда на РИМ – Благоевград с кът от това, което съдържа съкровищницата на музея, както и художествена изложба с едни от най-хубавите картини, които се съхраняват в РИМ – Благоевград, посочи д-р Алексиев. Началото на тържественото отбелязване на годишнината е от 17:30 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене