Нова среща за бъдещия затвор и проблемите с водата готвят в с. Самораново

Среща по повод проблемите с водоснабдяването на село Самораново, община Дупница, и предстоящото изграждане на нов затвор там събира отново местните на 7 септември, съобщи за БТА кметът на селото Райко Цветков. Основните притеснения на хората от селото са свързани с очакваното увеличение на проблемите с водоснабдяването на селото заради остарялата и амортизирана водопроводна мрежа и покачването на потреблението на вода, след изграждането на затвора.

„Има нов министър, има и нова комуникация. Трябва да започнем всичко отначало, за да видим ще ни съдейства ли Министерството на провосъдието за нов водопровод на селото. Не се знае тези хора знаят ли за нашите проблеми, свързани с водопровода и с качеството на водата. Разбрахме от медиите, че министърът на правосъдието Крум Зарков е идвал на място във връзка със строежа на затвора. Никой от местната власт не беше уведомен. Това според нас не е приемливо, трябва да има комуникация, независимо че проектът и мястото са на министерството“, каза Цветков. Според него местната власт трябва да е уведомена за това докъде вървят нещата с проекта за новия затвор и как се изпълняват.

Тази година сме късметлии, защото август е дъждовен. Подменяме частично водопровода в селото, но това не може да реши глобално нещата. В същото време от чешмите тече кална вода, коментира още Цветков.

При предишна такава среща през м. март, тогавашният заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев увери, че предстоят разговори с министъра на регионалното развитие, за да бъдат заложени средства за подобряване на водоснабдяването в селото с предстоящата актуализация на бюджета.

Преди няколко дни служебният министър на правосъдието Крум Зарков посети терена в с. Самораново до Дупница, определен за строителство на новия пилотен затвор, учебен център и преходно отделение. На мястото се предвижда изграждането на пенитенциарен кмполекс, който ще отговаря на съвременните европейски изисквания. Средствата за него са по проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“, изпълняван от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Преди две седмици обществената поръчка за изграждането на пилотен затвор, свързан с център за обучение на персонала и изграждане на преходно отделение (Half way house), бе публикувана повторно на сайта на Портала за електронни обществени поръчки, като крайният срок за подаване на оферти е 12 септември. Сред предвидените в инвестиционния проект обекти са нов корпус на затвора с 200 килии за 400 лишени от свобода, нова сграда-център за обучение на персонала и служители и други

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене