С аромат на домашна лютеница! Само след дни в с. Логодаж предстои най-вкусният фестивал

Община Благоевград организира Първи фестивал на лютеницата в село Логодаж. Кулинарният празник ще се проведе на 27 август от 14.00 часа в двора на училището. Предвидена е и музикална програма с участието на групи, изпълняващи автентичен фолклор, която започва в 17.00 ч. Съорганизатори на събитието са Народно читалище „Иван Чаушки – 1934“, кметство Логодаж, в партньорство с Народно читалище „Никола Вапцаров -1866“ – Благоевград.

Гостите на фестивала ще имат възможност да проследят подготовката и да участват в приготвянето на традиционната българска разядка. Освен лютеница ще бъдат демонстрирани процесите по приготвяне на хляб в подница, логодажка пърженица и други традиционни ястия.
Въпреки и с вкусни храни, които ще могат да бъдат опитани от гостите на фестивала, събитието няма за цел да постави акцент върху храната, а по-скоро върху културата на хранене и традициите. Във времето на fast foods и полуфабрикатите, този фестивал обръща погледа на хората към „бавната храна“, истинските продукти, начина, по който те се отглеждат, енергията, която се влага в приготвянето на храната.

В края на август, когато от всеки селски двор се носи аромат на печени чушки, Община Благоевград и съорганизаторите на събитието ще предоставят възможност на всеки желаещ да участва в приготвянето на лютеница. Това ще напомни на по-възрастните за онзи чуден вкус на детство и безгрижие, а на децата ще даде едно ново усещане за домашно приготвена храна. Заповядайте да намажете и вие

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене