23- годишният Васил Николов извади кръста в Дупница

23- годишният Васил Николов беше най- сръчен в жестоката 5- минутна битка във водата на река Джерман и извади кръста в Дупница. Над 30 млади мъже, сред които и 13- годишен кикбоксьор се включиха в ритуала. Всички играха хоро в реката, пяха патриотични песни и после се сбориха здраво за кръста.

5-те минути на издирване на светинята в реката се сториха на дупничани като 5 часа, но архиерейският наместник отец Георги Паликарски обяви: „Повече от сигурен съм, че кръстът ще бъде изваден и 2022 г. ще бъде изобилно благословена от небето за цяла Дупница.“, обяви отец Паликарски. До него беше и се прекръсти кметът Методи Чимев. „От все сърце желая здраве и благоденствие на жителите на община Дупница.“, пожела той.

Над 1000 души се събраха край реката, за да проследят ритуала. Много дупничани празнуваха днес двоен празник- имен и рожден ден. Някои от тях донесоха икони, които свещениците осветиха. Множеството вя трибагреници край реката.
Свещениците благословиха присъстващите на празника, припомниха събитията за кръщението на Исус и поверията и ритуалите, които се правят на Йордановден.

Късметлията Васил Николов е втора година студент в Благоевград, специалност „Физическо възпитание“ и мечтае да се реализира като учител. „Вярващ съм, каквото съм се помолил, ми се е случил. От вчера още имах предчувствие, че ще хвана кръста и ето той е в ръцете ми. Сега отивам право в църквата да ме благослови отец Георги Паликарски. После ще обиколя града с кръста, събраните средства ще даря за кауза, която ми посочи отец Паликарски.“, сподели Николов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене