Сдружение на кметове и кметски наместници учредиха в Община Благоевград

Росен Георгиев, кмет на с. Дъбрава: Предпочитам да се наричам „кмет на населено място”, а не „селски кмет”, защото има един български стереотип на типичния селски кмет, който нищо не прави

Сдружение на кметове и кметски наместници беше учредено в Община Благоевград. Инициативата е по предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. В Сдружението участват кметове и кметски наместници от 15 населени места в общината. На учредителното събрание беше гласуван устав, управителен съвет и име на Сдружението. За председател на организацията бе избран кметът на с. Дъбрава- Росен Георгиев. Ръководството му ще се осъществява от УС, в който влизат двама зам.-председателя, кметовете на селата Зелен Дол – Ангел Младенов и на с. Покровник – Методи Цонев. Управителният съвет е с мандат от три години. Избира се по предложение на членовете на сдружението с явно гласуване. Всички решения се взимат на общо събрание на сдружението.

За име на Сдружението избраха „Асоциация за европейско развитие на българското село“, като тече процедура по съдебната регистрацията на организацията. Учредяването на сдружението е напълно изрядно и в съответствие с всички норми и изисквания. Юридическото лице представляващо сдружението е адвокат Тео Тошев. Регистрацията на „Асоциация за европейско развитие на българското село“ е с нестопанска цел. Сдружението има за цел, в партньорство с Община Благоевград , да кандидатства по Европейски програми предназначени за развитието на селските райони, които да компенсират липсата на средства в селата на територията на общината, обмяна на опит на добри практики и др. Специален гост на учредяването на сдружението „Асоциация за европейско развитие на българското село“ бе Николай Гюров, който е председател на Сдружението на кметовете на кметства в община София. Топ Преса се срещна с председателя на организацията Росен Георгиев кмет на с. Дъбрава и зам.-председателя Ангел Младенов кмет на с. Зелен Дол.

 От къде дойде идеята за създаването на „Асоциация за европейско развитие на българското село“?

RosenGРосен Георгиев:
– Идеята не е от скоро, поне от три години коментираме с колеги по какъв начин кметовете и кметските наместници да се включим активно в европейските програми и осигуряването на повече финансиране за малките населени места. Като цяло структурата на управление не ни дава възможност ние да кандидатстваме по европроекти. Всичко опира до общината, ние само даваме предложения, които се надяваме да бъдат одобрени и това е рамката на финансиране за годината на населените места. Нашето желание да се включим по активно и освен предложения да имаме и чисто практическа работа

Как е регистрирано сдружението?
– Сдружението е регистрирано по закон… лица с нестопанска цел, един вид НПО, което ни дава възможност и с помощта на общината да участваме активно по някои програми. Основно се ориентираме към трансграничното сътрудничество България-Гърция и България- Македония. Ясно ни е, че няма да бъде толкова лесно, точно обратното. Това е първата и най-важна крачка за реализирането на всичко останало. Трябваше да се съберем, да имаме една обща идея и да извършим чисто техническия път по инициатива на сдружението.

Кои села участват?
– 15 населени места, като амбицията ни е да излезем извън рамките на Община Благоевград и да бъдем на национално ниво. Искаме да увлечем в идеята кметове и кметски наместници, които са по-активни от цялата страна.

Как беше посрещната тази идея от кмета Камбитов?
– Изключително добре беше посрещана идеята. Знаем, че по принцип в България сме свикнали да се организираме против, а не да се организираме за, и се радвам че г-н Камбитов разбра, че това ще бъде в помощ на Община Благоевград и ние ще разчитаме изцяло на неговото съдействие за участието си в бъдещите ни планове.

Ангел МладеновАнгел Младенов
– Всички програми по които в бъдеще, които евентуално биха участвали трябва да сме регистрирани 12 месеца, трябва да има някаква история. Ние ще участваме в тези програми, като водещи след една година, най- рано, но важното е, че ние трябва да започнем. Все някой трябваше да започне това нещо. Аз много се радвам, че такива като него и други колеги подеха тази идея. За тази една година, след регистриране на нашето сдружение ни предстои много работа. Първото, най-важното нещо е всичките, ние селските кметове малко или много ще се обогатим. Селският кмет е човек, който трябва да притежава изключително богата ерудиция. При него се идва за всичко. Тук имаме земеделски производители, животновъди е те малко или много са включени в тези програми и ние искаме, не искаме трябва да четем, защото винаги се допитват до нас. Затова ще се обогатим страшно много. В процес на работа, ние ще влезнем в контакт и с други неправителствени организации, които са с тази цел. Контактите ще дадат своя резултат, сигурен съм в това нещо. Идеите са много важно нещо и съм сигурен, че ще успеем. Имаме потенциал да го направим и най-важното, което ще увлечем всички други кметове и всеки да търси и да намери начини да докарва повече средства към нашите села. Както знаете, ние не можем да участваме по програма на развитие на селските райони, и търсим други пътища, за да можем да подобрим условията в селата.

Хубаво е, че сте намерили пътя…

Росен Георгиев:
– Те пътищата са много, важното е да уцелим правилния…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене