Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

На малката територия на България са разположени няколко планини: високата Рила, красивият Пирин, обширните и гостоприемни Родопи, дългата Стара планина, прекосяваща цялата страна, богатите на интересен растителен и животински свят Странджа и Сакар и още няколко по-малки, но не по-малко привлекателни планински масиви.

Три от най-величествените планини (Рила, Пирин и Родопите) се събират на едно място. Знаете ли кое е то?

Разложката котловина

Котловината се простира в горното поречие на река Места, между планините Пирин на югозапад и юг, Родопите на изток и Рила на север. Дължината й достига до 21 км, а средната ширина е 12 км. Средната надморска височина на котловинното дъно е 940 м. В североизточната част на Разложката котловина се намира Белишкото поле, което е част от нея.

Западната част на котловината е равна, а източната е хълмиста. Тук има и топли минерални извори – при Добринище, Баня и Елешница.

В котловината и по нейната периферия с оградните планини са разположени 5 града: Банско, Белица, Якоруда, Разлог, Добринище и 8 села: Баня, Бачево, Годлево, Горно Краище, Горно Драглище, Долно Драглище, Елешница и Краище.

Разлог – между три планини

Разположен между планините Рила, Пирин и Родопите, Разлог е съчетание от модерни ваканционни комплекси, съхранени традиции и красива природа. Градът се намира в центъра на Разложката котловина до град Банско, Добринище, Белица и Якоруда. Населението му наброява 12 хиляди жители.

Траките наричат селището Мехомия. Легендата разказва, че в далечното минало на това място тракийски пълководец извоюва победа над противника си. В чест на тази победа нарича селището “Мое Мия”, което от тракийски означава “моя победа”. Земите на днешен Разлог преминават в пределите на българската държава през 847 г. при хан Пресиян. Името Разлог се споменава за първи път в харта от 1019 г., издадена от византийския император Василий Втори.
След подписването на Берлинския договор Разлог остава под османско владичество. Населението участва активно в борбата за независимост. Най-бурните събития по време на Кресненско-Разложкото и Илинденско-Преображенското въстание се развиват именно тук.
Градът е освободен от османско иго през 1912 г., а официално от 1925 г. носи името Разлог от името на котловината, в която е разположен.

Днес градчето привлича туристи с планинския въздух, великолепната природа, многобройните фонтани в града, автентичните вкусни гозби.
Ако дойдете в Разлог по време на Нова Година ще наблюдавате шествието на традиционните кукери. С танци те гонят злото и носят здраве и късмет на всички.
В Разлог се провеждат различни събития през цялата година: фестивал на мъжките певчески групи и индивидуални изпълнители, Музикален фестивал, Рок Разлог, национален турнир “Танцов свят” и др.

 

Село Баня – Минералната столица на Българска Македония

Село Баня е разположена в центъра на Разложката котловина, в планинската й част, на 801 м надморска височина между Пирин, Рила и Родопите. Наричат селото “Минералната столица на Българска Македония”.

В селото бликат 72 минерални извори, което съставлява около една трета от общия брой извори в Югозападна България. Лековитите води могат да се използват за пиене и за лекуване на различни болести на опорно-двигателната и нервната система, както и при стрес и метаболитни разстройства.

Селото е популярно с лековитите си води още от османската епоха. В центъра на Баня има запазена старинна баня, гордостта на местните жители. Предполага се, че е построена през 16 или 17 в.
Баня е и родното място на “Патриарха на българските учители и книжовници” Неофит Рилски. Той е роден през 1793 г. със светското име Никола в семейство на учители и заможни търговци. Неофит Рилски е автор на редица учебници. Преподава в Копривщица, Габрово и др. места. Известен е с първия успешен превод на Новия завет на новобългарски език, а през 1836 г. създава първия български глобус. Умира през 1881 г. в Рилския манастир.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене