ПИЛОТЕН ПРОЕКТ! Със соларни системи ще топлят водата в 10 детски градини в община Благоевград

Със соларни системи ще се затопля водата в 10 сгради на детски градини в община Благоевград. Проектът е тестови, пилотен, като в него са заложени Първа градина „Ведрица“, Трета „Детелини, Четвърта „Роса“, Шеста „Щастливо детство“, Осма „Вечерница“, Дванайста „Алени макове“, ДГ „Детски свят“ на ул. „Марица“, филиалът на Детска градина „Синчец“ в с. Зелен дол и филиалите на ДГ „Укмивка“ в селата Покровник и Церово. Очаква се спестеното електричество да е между 15% и 30%, информира директорът на Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ инж. Треновски.

За доставката, монтажа и пускането в експлоатация на всички фотоволтаични колектори са предвидени 158 000 лв. без ДДС, като средствата са по спечелен от екипа на кмета Илко Стоянов проект и подписан на 8.11.2021г. договор за безвъзмездна помощ по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ със средства от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021. По тази програма е предвидено да се разработят 5 пилотни проекта и иновативни мерки за смекчаване и адаптация към климатичните промени в общините Благоевград, Симитли, Кочериново и Бобошево.

Инсталирането на соларни системи за топла вода ще стане след обществена поръчка за избор на изпълнители, която вече е обявена. Избраните фирми ще са длъжни да направят монтажа до 90 дни след подписване на договорите, като гаранционният срок на системите не може да е по-малко от 5 г. Общината е поставила и условие колекторите да се монтират на покривите в един ред под наклон 45 градуса с ориентация на юг.

„Това е само началото, а хубавото е, че Благоевград разполага с много, над 40, публични сгради с възможности за монтаж на фотоволтаични инсталации, от които общината да печели“, коментира кметът Илко Стоянов.

Припомняме, че едно от важните решения, които той взе в първите 48 часа след встъпването му в длъжност миналото лято, бе да прекрати търговете, обявени от предшественика му Румен Томов за отдаване под наем на частни фирми на покривите на 13 училища за монтаж на соларни системи до 30 kW за производство на електрическа енергия. Мотивът на Стоянов бе, че общината сама може да финансира или да кандидатства по програми за външно субсидиране на такива системи и да печели, а не частници да се облагодетелстват в ущърб на обществения интерес.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене