Какво се случва, ако премахнем горенето на тютюна

Безспорен факт е, че тютюнопушенето е вредно за здравето. Всички продукти, съдържащи тютюн или никотин, не са без риск, тъй като водят до пристрастяване. Затова те не трябва да бъдат употребявани от непушачи, а за пушачите най-добрият вариант е пълният отказ от употребата на тютюневи или никотинови изделия.

Никотинът е може би най-известната съставка на тютюна. Макар това вещество да е силно пристрастяващо и да не е без риск, то всъщност не е основният причинител на заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

Проблемът е в горенето

Какво се случва, ако премахнем горенето на тютюна

При запалването на една цигара тютюнът изгаря при температури от 600 до 800оС. При този процес на термична деструкция, известен като пиролиза, се образуват дим и пепел. Цигареният дим съдържа около 7000 вещества, от които 93 са определени като вредни или потенциално вредни. Именно те са основните причинители на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Начинът да се предпазим от вредното въздействие на тези вещества е да не се излагаме на цигарен дим.

Аерозол или дим

Димът съдържа твърди частици и хиляди химични съединения, които се генерират при горенето на тютюна при високи температури, докато аерозолът, формиран при по-ниски температури при изпарение/кондензация, има по-малко комплексен състав от цигарения дим и при него не се генерират твърди частици.

Бездимните алтернативи

За разлика от конвенционалните цигари, системите с нагряване на тютюна (СНТ) и електронните цигари не образуват дим, а аерозол. При системите за нагряване на тютюн се използва истински тютюн, а електронните цигари изпаряват течност, която обикновено съдържа никотин. СНТ нагряват тютюна до значително по-ниски температури (350оС), при което се отделя никотин и до 95% по-малко вредни и потенциално вредни вещества.

Повече за веществата, отделяни в цигарения дим и вредата от тютюнопушенето, можете да научите във видеото

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене