Сглобяеми къщи – алтернативен избор за строителство

Тухлената къща има репутацията на неразрушима конструкция, която осигурява най-високо качество на сградата. Оказва се, че подобна позиция не е непременно вярна. При изграждането на традиционна къща съществува голям риск от допускане на поредица от строителни грешки, а на всичкото отгоре има и нарастващи разходи за труд от година на година. Модерните сглобяеми къщи, които до голяма степен не се изграждат на място, а в завод, определено са по-добро решение.

Сглобяеми къщи – какво е това?

Сглобяема къща е къща, която се създава в резултат на съединяване на готови полуфабрикати (сглобяеми елементи) на строителна площадка. Фабриката произвежда по-големи строителни елементи, като стени или тавани. Поради факта, че производството на готовите елементи се извършва в производствено предприятие, то е независимо от атмосферните условия. Това прави възможно изграждането на къщата дори и през по-студените месеци, тъй като след доставяне на модулите на строителната площадка изграждането става много бързо.

От какво са направени модулите?

Модулите за сглобяеми къщи се различават по отношение на конструкцията. Най-често техният скелет представлява стоманена или дървена рамка, която се запълва с подходящ изолационен материал, например, вата или полистирол и звукоизолиращ материал, като цялата се изгражда със строителни плоскости.

Сглобяеми къщи – предимства и недостатъци

Предимства на сглобяемите къщи

Кратко време за строителство – при традиционната къща времето за строителство е от една до три години, докато модулната къща се изгражда за дни! Към срокът трябва да се добави само времето за вътрешно довършване, което обикновено се ограничава до около три месеца.

Конструкция, устойчива на атмосферни условия – изграждането на сглобяема къща може да се извърши по всяко време на годината.

Енергийна ефективност – фабрично изработените модули за изграждане на сграда осигуряват по-добра топлоизолация. Модулните къщи се загряват по-бързо и отделят топлина по-бавно, така че могат да бъдат до 70% по-евтини за отопление от традиционните къщи.

Гаранция – модулните къщи се произвеждат от професионални фирми, поради което обикновено се покриват дори с 30 години гаранция. През този период щетите по конструкцията се отстраняват за сметка на производителя.

Чистота на работа – традиционните строителни работи изискват цялостно почистване след завършване. При модулните къщи строителната площадка остава чиста.

Недостатъци на сглобяемите къщи

Плащане на къщата „авансово“ – при модулната къща обикновено е необходимо предварително заплащане.

Осигуряване на подходящ достъп до строителната площадка – не всеки парцел е удобен за построяване на сглобяеми къщи. Необходим е адекватен достъп, както и достатъчно голяма площ на парцела, която да позволява свободно движение на крановете с конструктивни елементи.

Преди започване на строителството е необходимо да се определи къде ще бъдат разположени ел. и ВиК инсталациите.

Необходимостта от определяне на точното местоположение на прозорците преди началото на строителството.

Обобщение

Предварителното производство се състои в подготовка на елементите, които изграждат цялата конструкция извън строителната площадка. По време на строителството на обекта готовите части само се сглобяват, създавайки носещата конструкция на обекта, а често и завършвайки. Видът на използваните сглобяеми елементи зависи от вида на сградата и използваната технология. В тухлените сгради често се правят тавани и стълби и се използват и готови стени, например под формата на стоманобетонни плочи, които в зависимост от нуждите, могат да бъдат оборудвани с топлоизолация или други завършващи елементи. В дървеното строителство също се използват и готови елементи. По този начин, например, се създават външни и вътрешни стени на къщи в рамковата технология.

Използването на готови елементи позволява значително намаляване на времето за изпълнение на инвестицията. В много случаи той също прави работния график независим от метеорологичните условия. Това е и начин за намаляване на разходите – сглобяемите елементи често са стандартизирани, а производството им във фабрично хале е по-бързо, отколкото на строителна площадка. Също така е важно да можете да получите по-качествено покритие и да се съобразите с проекта, тъй като рискът от отклонения е минимален. Изграждането на модулен дом освобождава инвеститора от необходимостта да се грижи за доставката на необходимите материали или наемането на различни строителни екипи. Всичко това прави модерните сглобяеми къщи доста привлекателно решение.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене