Полезни съвети за поддръжка на мотоциклета през лятото

Ако обичате мотора си и искате да сте спокойни, че му осигурявате не само навременна, но и правилна поддръжка през лятото, предлагаме ви няколко експертни съвета, които надяваме се ще ви бъдат от полза.

Проверявайте нивото на течностите и допълвайте, ако се налага

През лятото, както и сами знаете температурите са доста високи, а това може да повлияе върху нивото на течностите на мотора. Затова е много важно поне веднъж в месеца да проверявате нивото на охладителната течност, на двигателното масло и на спирачната течност и ако се налага да доливате.

Проверявайте налягането и цялостното състояние на мото гумите

Гумите са единствената контактна точка между пътя и мотоциклета ви и трябва да сте напълно сигурни, че са в отлично състояние и могат да ви осигурят както сцеплението, от което се нуждаете, така и по-къс спирачен път и разбира се, възможно най-голям комфорт по време на езда.

 

В този ред на мисли, към поддръжката на мото гумите на вашия мотоциклет трябва да се отнасяте с много голямо внимание. Задължително е поне два пъти в месеца да проверявате налягането им и да го поддържате в посочените от производителя граници.

 

Добре е също така да извършвате проверка на дълбочината на протектора и ако тя е по-малка от 1,6 мм да смените мото гумите, преди да тръгнете на път.

 

Не забравяйте също така, че мотоциклетните гуми също като автомобилните имат срок на годност и не е никак добра идея да карате мотора с мото гуми, DOT – а на които е прехвърлил 5 години.

Почиствайте регулярно перките на двигателя

Мотоциклетните двигатели с въздушно – маслено охлаждане са специално разработени да разсейват топлината, която се генерира от работата на двигателя.

 

Ако перките на вашия мото двигател не са почиствани дълго време, по тях се натрупва мръсотия, която пречи на въздуха да навлиза правилно и в достатъчно количество в двигателя, а това от своя страна затруднява работата му и той започва да се нагрява допълнително.

 

За да не се случва това, не забравяйте да “хвърляте” по един поглед на състоянието на перките на двигателя и ако забележите, че по тях има натрупани замърсявания да ги почиствате.

 

В случай, че не можете да се справите сами, потърсете специализиран сервиз, където ще се справят бързо и качествено.

Проверявайте и почиствайте веригата на мотоциклета

За да сте сигурни във вашия мотоциклет на пътя, освен проверката на мото гумите е важно да извършвате и регулярна проверка, почистване и смазване на веригата на мотора.

Проверявайте въздушния филтър, свещите и акумулатора поне веднъж месечно

През лятото въздушния филтър е много важен за ефективната работа на мотоциклета, затова е препоръчително да проверявате състоянието му поне веднъж месечно и ако забележите, че е замърсен да го смените с нов (или да почистите, ако е спортен или от полиуретанова пяна). 

Проверката на свещите и акумулаторната батерия също е много важна, тъй като ако не са наред каквото и да правите няма да можете да запалите мотора.

Поддържайте мотоциклета и мото гумите чисти

Винаги, преди да тръгнете на дълъг път или след като карате в дъжд или кал почиствайте мотора.

Даваме ви този съвет, тъй като единствено редовното измиване и почистване на мотоциклета може да го предпази от появата на ръжда, напукване на боята или друга повреда.

Разбира се, след измиването задължително трябва да подсушите добре всички елементи на двуколесното возило и ако се налага да нанесете върху тялото на мотора специален препарат, който да предпази боята от избледняване и напукване.

Източник снимка: pixabay.com

Не пълнете резервоара до горе

Дори и да тръгвате на дълъг път, не е добра идея да пълните резервоара на мотора на макс. Казваме го, тъй като през лятото температурите са доста високи, а при високи температури горивата имат свойството да се разширяват.

 

А това означава, че ако резервоара на мотоциклета е пълен до горе има опасност горивото да прелее извън него и да причини пожар или друг неприятен проблем.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене