Лавандула в козметиката – дар от природата

Затворете очи и си представете лавандулови полета някъде във Франция… Лавандула! Красотата! Приятно за окото, нали? И знаете ли, това красиво цвете е полезно и за кожата.

Основното „оръжие” на лавандулата е нейното етерично масло. Изключително ароматно и полезно. Може да се получи от всички части на растението. Съставът на маслото е богат на линалол, оцетна, маслена, валерианова киселини. В него са открити общо около 100 съединения, включително нерол, гераниол, лавандулол, амилов алкохол, борнеол, цитрал, кумиев алкохол, канелен и валериан алдехиди. Освен тях растението съдържа флавоноиди, фитостероли, танини.

Лавандула в козметиката

Този състав определя ползите от препаратите и козметиката с лавандула, включително и чудесната натурална лавандулова вода. Това лилаво чудо има седативен ефект дори при съзерцаване – цветът на лавандулата релаксира, намалява повишената възбудимост и раздразнителност. Растението е полезно както когато се приема през устата, така и при вдишване на аромати по време на спа процедури. Но освен това лавандулата ще помогне за поддържане на младостта и здравата кожа.

Грижа за кожата

Съставките на лавандуловото масло имат антисептично, регенериращо и стягащо действие. От бръчки и пигментация, от възпаление и пилинг, можете безопасно да използвате лавандула.

Изравнява тена на кожата

Не напразно по-рано растителният екстракт е бил добавян при пране на дрехи. И самото име идва, според легендата, от латинския глагол lavare (измиване). Това растение е било незаменимо при премахване на петна от тъкани. Именно тези свойства на лавандулата й помагат да изравни добре пигментацията на лицето и ръцете, да освежи тена на кожата и да й придаде по-здрав вид.

Коригира промените, свързани с възрастта

Лавандулата засилва микроциркулацията, има антиоксидантно действие и стимулира обновяването на кожата, поради което често се добавя към козметиката против бръчки. Използва се успешно като съставка на продуктите за кожата около очите, тъй като бързо премахва подпухналостта, изсветлява пигментацията, изравнява релефа. Това е истинска находка за зряла кожа.

Подходяща за чувствителна кожа

Зачервяване, сухота и раздразнение, характерни за така наречената реактивна кожа, можете да опитате да премахнете с натурална лавандулова вода. Флавоноидите и танините в екстракта от него облекчават възпалението, сърбежа и лющенето.

Подходяща за проблемна кожа

Лавандуловото масло има силно антисептично действие, освен това спомага за стесняване на порите и нормализиране на производството на себум. Това е спасение за мазна кожа, защото ефектът върви в няколко посоки едновременно.

Лавандулата е включена в средствата за прекалено суха, лющеща се и прекалено мазна кожа, склонна към акне. Тази универсалност е свързана, от една страна, с факта, че помага за изтласкването на вредните микроорганизми и установяването на естествен баланс на микрофлората.

От друга страна, насърчава регенерацията на клетките и регенерацията на кожата, като я прави гладка и хидратирана. Поради своята изменчивост, етеричното масло от лавандула слабо участва във възстановяването на хидролипидния слой, но чрез стимулиране на микроциркулацията подобрява клетъчното хранене и качеството на кожата.

Подходяща за грижа за косата

Етеричното масло от лавандула може да се добави към почти всеки козметичен продукт. И парадоксът е, че е добър за различни типове кожа поради своята гъвкавост. Лавандулата се използва в състава на шампоани и маски за коса.

Предпазва от пърхот

Притежавайки едновременно себуморегулиращо и антисептично действие, продуктите с лавандула лесно се справят с повишеното омазняване на косата и пърхота. Екстрактът от лавандула е особено полезен за кожата на главата, тъй като облекчава възпалението и сърбежа при себорея, предотвратява образуването на малки пъпки. Ако имате такъв проблем, смело купувайте шампоани или маски за коса с лавандула.

Грижа за тялото

Лавандуловите душ гелове преди лягане също са добри. Нищо чудно, че екстрактът често се добавя към продуктите за къпане на деца.

Грижа за ръцете

Сухи раздразнени ръце от честия контакт с вода, малки пукнатини, сърбеж и зачервяване – позната ситуация? Чувствайте се свободни да си купите крем с лавандула и да го прилагате през нощта или като маска под памучни ръкавици за няколко часа.

Отпуска тялото и душата

Лавандулата се добавя към ваните от векове. Смята се за отлично релаксиращо средство. Ето защо, когато се уморите от суетата на работния ден, добавете няколко шепи морска сол с лавандула във ваната.

Повече информация може да намерите на https://www.eterika.eu/.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене