Почистиха Мемориала на Делчевия род

Ден преди тържественото отбелязване на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание, активисти от местната структура на ВМРО Благоевград се събраха в двора на черквата „Въведение Богородично“, за да почистят Мемориала на Делчевия род. Той е паметник на рода на българския революционер Гоце Делчев. Построен е през 1986 година в двора на черквата „Въведение Богородично“. Мемориалът е дело на арх. Богдан Томалевски, художника Христо Стефанов и скулптора Иван Нешев. Много емоция и вълнение вплете в своя разказ Цоня Кръстева от общинското ръководство на ВМРО:

„Аз лично познавах арх. Богдан Томалевски. Тогава, когато трябваше да се реализира този проект, той ни обясняваше, че всъщност целият мемориал в този овал, който трябва да представлява стена на градската черква. И виждате тази прекрасна мозайка, която е пред нас, с лика на Гоце Делчев. Всъщност, по права линия тя гледа през вратата към олтара. Да, така е! Ако се загледаме в постамента, а той е на художника Иван Нешев, виждате ли колко е красиво! А ужким клонче! Ако го загледате, то може да бъде пламък, то може да бъде свещ, то може да бъде светлик, който не трябва да гасне! И в същото време ние стоим и виждаме тази уникална мръсотия около Мемориала. Хора, тук трябва да искри от чистота!“ Цоня Кръстева допълни, че ще повдигне въпроса за чистотата на Мемориала и ще поиска от кмета Стоянов да съдейства за ежеседмично почистване на паметника.

В почистването на Мемориала на Делчевия род се включи и председателят на общинското ръководство на ВМРО – Благоевград Вангел Тодоров. „За съжаление това е един мемориал, за който малко хора знаят, още по-малко се грижат за него. Сега сме тук, да го почистим, да го подготвим за събитието утре. За Илинденско – Преображенското и Кръстовденското въстание най-вече младите трябва да знаят, че българите тогава отново показват на света своето желание за Свобода. Българите тогава правят своя избор. Това е избор между два свята на европейския демократизъм и османо-турския деспотизъм. Българинът с това въстание отново показва, че в името на Свободата е готов да жертва дори и живота си и не се спира пред нищо. Хубаво е да направим така, че младите да помнят и да знаят тези дати. Не само за Илинден. Защото забелязваме, че все повече и повече има едно отдръпване от историята от млади хора. А народ, който не познава историята си, няма бъдеще!“, каза за Радио Благоевград Вангел Тодоров.

119-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде отбелязана на 2 август от 9:30 часа пред Мемориала на Делчевия род, а от 10:00ч. пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене