Скоростно изкачване пеш или с колело за събора на хижа Яворов

Традиционният туристически събор на хижа „Яворов“ отново ще доведе стотици планинари в Пирин планина тази събота, 6 август. Предизвикателството към тях е да изкачат скоростно пътя до една от най-красивите хижи в страната. Това може да стане по два начина – пеш или с планински велосипед. Трасето е с дължина 9 километра, а общата положителна денивелация е 800 метра.

Раздаването на номерата на участниците в надпреварите ще започне в 09,00 часа в съботния ден, а стартът за бегачите е в 10,30 часа. Началото на състезанието за колоездачите е в 10,45 часа. Край хижата ще е официалното откриване на събора и награждаването на победителите. След  това празникът ще премине към своята същност с много музика, настроение и кръшни танци. На сцената ще се качат Фолклорна група „Разложки мераци”, Клуб „Планинарка” ще огласи Пирин с туристически песни.

Хижа „Яворов“ предлага отлични условия за престой на туристите. В сградата през зимата е топло, има централно парно. Преди време се монтираха слънчеви колектора, за да има постоянно топла вода. Гостите се наслаждават на величествената Пирин планина, в която красотата е буквално навсякъде. Хората се радват на чистия въздух, на умопомрачителнит гледки.

Край хижата преди няколко години бе построен параклисът „Вси светии”. Храмът е изграден с доброволен труд и дарения на много хора – планинари, строители, ковачи, както на институции и фирми. Иконите в него са осветени в Зографския манастир – българската светиня в Атон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене