Мюсюлманите от Югозапада – неизменна част от културата на България

Достойно присъствие и силно представяне на мюсюлманите от югозапада на традиционния XVI събор на „Предела“ Пирин пее. Традиции, песни, бит и култура, красиви автентични носии създавани и пазени от векове бяха показани на събора и всичко това за да бъде запазено и предадено за идните поколение като ценност представяща тази етнос като част от цялото културно богатство на България.

След трийсет годишно прекъсване на сцената на „Пирин пее“ оживя вековен обичай в пълна автентичност, колорит и блясък който младежкия състав на село Беслен и неуморният ни ръководител Мехмед Синанов пресъздадоха така както някога се е случвало. Забравено уникално двугласово пеене представено от формация „Брезничанки“ ни върна в годините назад. Толкова много красота донесоха на сцена неотразимите и уникални самодейци на с. Плетена. Като ценна реликва на сцена отново видяхме и уникалния изпълнител от село Рибново Мустафа Бинжев заедно с мъжка формация от село Огняново.

Тук бяха и неуморните жени на село Скребатно, достолепни, всяващи уважение и респект. Сякаш песните на мъжкия дует Муса Зърбашев и Адем Имам от село Лъжница съчетани с байрямските хора на красивите момичета от танцовата формации те връщат във времето назад. Силно представяне на самодейците и от село Корница със всички солови изпълнение и най-вече малкият талант Елиф Уруч. А Брезница – те просто са ненадминати, много добри, много оргинални и автентични, толкова талантливи в целия си блясък те показаха песните, танците и автентичната си носия или казано на народен език на тях ни прилягаше да бъдат на главната сцена в заключителния концерт на събора.

Адмирации за вечната мъжка група на село Абланица и за всички представители на тази етнос които не съм успял да видя в двата дни на събора. Поздравления към всички вас изпълнители изпълнихте ме с гордост, ние сме и винаги ще бъдем част от културата на нашата родина – България

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене