73-ма съдебни заседатели положиха клетва към Окръжен съд Благоевград

Днес, 28.07.2022 г., 73-ма съдебни заседатели положиха клетва в Съдебната палата в Благоевград. Церемонията се проведе в Зала № 1 на Окръжен съд Благоевград. Съдебните заседатели за мандат 2022 – 2026 г. положиха клетва на официална церемония на Общото събрание на съдиите от Окръжен съд – Благоевград.

Новоизбраните съдебни заседатели се заклеха да спазват точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват законите по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи, да пазят тайната на съвещанието и да допринасят за издигането на престижа на съдебната власт, като винаги помнят, че отговарят за всичко пред закона.

Най – старшият сред съдебните заседатели – г-жа Бистра Панчева, дългогодишен учител по история, понастоящем пенсионер, прочете пред останалите заседатели клетвения лист.

След ритуала за полагане на клетва всички съдебни заседатели подписаха клетвени листове.

През следващите 4 години новоизбраните съдебни заседатели ще участват в съдебните състави при решаването на наказателни дела. При решаването на делата те имат равен глас със съдията. Разпределението на заседателите за участието им в наказателните производства ще става на принципа на случайния подбор, чрез програмен продукт по електронен път.

След встъпването в длъжност на заседателите започва встъпително обучение, което се провежда по линия на Националния институт на правосъдието.

Новоизбраните съдебни заседатели бяха поздравени от ръководството на Окръжен съд Благоевград, което им пожела ползотворна и добросъвестна работа през следващия 4-годишен мандат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене