В с. Добротино празнуват днес храмовият празник на манастира св. Илия

Да празнуват денят на свети пророк Илия с тържествена литургия и народен събор, е традиция в гоцеделчевското село Добротино от незапомнени времена. Началото е положено още в ранното средновековие, когато на тази местност е съществувал манастир, посветен на св. Илия. Бил опожаряван на няколко пъти през вековете на османското робство, но в средата на 19-ти век, турците го изпепелили напълно.

Според родовата памет на селото, през 1942 г., водена от сънят си, баба Николина Давидова изровила на това място изпод земята иконата на пророк Илия. Предполага се, че иконата е единственото нещо оцеляло от някогашният едноименен манастир. Селяните изтълкували това като знак, че манастирът трябва да се възстанови. Като начало, върху основите на съществуващият някога манастирски храм, миряните от Добротино съградили малък параклис.

След идването на комунистическият режим обаче бил изоставен и саморазрушен. Едва през 2005-та година, в денят на храмовия празник с помощта на Светата Неврокопска митрополия, дарения и доброволен труд, е осветен изцяло възстановеният манастирски храм.

В Добротино живеят под 20 човека, но бившите му жители не пропускат храмовия празник на Илинден, който е и празник на селото. Така бе и днес. Въпреки работният ден, за празника тук се събраха не само бившите жители, но и миряни от други населени места от района. И днес, богомолците отправиха молби към светия пророк да опази реколтата от градушка през тази година. Традиционно на този ден, след църковното служение осветиха и раздадоха курбан за здраве. Неуморни музиканти поддържаха празничното настроение, а кръшните хора продължиха до късния следобед.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене