Има ли живак във водата за пиене в селата Копривлен и Ново Ляски ?

След изискана информация от областния управител Валери Сарандев, във връзка с публикация във в. Струма от 19.07.2022 г., от ВиК – Благоевград изпратиха писмо, в което уверяват, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Благоевград изпълнява стриктно мониторинговата си програма, своевременно докладва на РЗИ- Благоевград и следва съответните предписания и експертни оценки.

Във връзка с публикация със заглавие „В с. Кавракирово пили поне 2 седмици вода със 100 % завишени нитрати, в Копривлен и Ново Ляски – с 4 пъти повече живак, в Кръстилци „обогатена“ с уран“, от ВиК съобщиха, че поднесената информация не отговаря на обективните данни на компетентните институции и подвежда с цитираното заглавие жителите на област Благоевград.
“Категорично не отговаря на истината твърдението, че жителите на посочените населени места са ползвали 2 седмици вода за питейно-битови нужди, която не отговаря на разписаните от българските институции стандарти.

През 2021 г. „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград при провеждания мониторинг по показателите от група Б НА Наредба N9/16.03.2021 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и съгласно заложената Програма за мониторинг за населените места с. Ново Лески и с. Копривлен, общ. Хаджидимово, към РЗИ- Благоевград са докладвани еднократни отклонения от изискванията на наредбата за показател живак.
В Дружеството е постъпило Предписание №222/18.06.2021 г. от РЗИ – Благоевград, което е изпълнено веднага, като е извършен учестен мониторинг на водата от водоизточниците и съответните населени места. При извършване на последващо пробовземане няма констатирани отклонения от изискванията на горецитираната наредба.

В извършения мониторинг на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград за качеството на водата за питейно-битови цели в периода 2012-2020 г. също не са констатирани несъответствия от изискванията на наредбата в с. Ново Лески и с. Копривлен, общ. Хаджидимово по характеристика живак и радиологични показатели, за което има издадени протоколи от акредитирана лаборатория.
За 2022 г. е заложен учестен мониторинг на посочените населени места, като към момента няма отклонения по тези показатели.“, се казва в писмото на управителя на ВиК ЕООД – Благоевград – Валери Миков, изпратено до областния управител Валери Сарандев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене