ПОДКРЕПА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ ОТ РЕГИОН ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЧРЕЗ НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО И ИНОВАЦИИТЕ

Сдружение „Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово“ изпълнява проект „Насърчаване на предприемачеството и иновациите в селските райони на Кавала, Драма, Смолян и Благоевград“, финансиран с договор за безвъзмездна помощ № В6.3а.23 от 13.04.2021 г. от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 -2020.

Проектът има за цел да насърчи предприемачеството и иновациите в  трансграничния регион, да повиши капацитета на населението и мотивацията за стартиране на бизнес и развитие на микропредприемачеството, да повиши предприемаческия капацитет на малки и средни предприятия, да осигури достъп до ноу-хау, информация и контакти за подкрепа на бизнеса.

Чрез изпълнение на проектните дейности се преодолява липсата на услуги за разработване на конкурентни продукти-услуги, осигурява се достъп до ноу-хау по отношение на технологии за спестяване на разходи, насърчава се развитието на човешките ресурси чрез осигуряване на подходящи практически инструменти, обучение и консултации, базирани на опита на проектните партньори в съществуващите звена за подкрепа на бизнеса.

За да постигне заложените цели, МИГ – Гоце Делчев –  Гърмен –  Хаджидимово ще изпълни различни дейности за информация и комуникация, ще създаде Звено за подкрепа на бизнеса и предприемачеството, което ще провежда консултантски и обучителни сесии за развитие на бизнес уменията на предприемачите, вкл. в областта на иновациите. Ще бъде създадена трансгранична бизнес мрежа, която ще може да развива трансгранични вериги за доставки чрез търговски споразумения между гръцки и български фирми. Една от крайните цели на проекта е използване на неговите резултати – заключения при формулирането на предстоящи политики в селските райони.

Очаквани рзултати от изпълнението на проекта:

  • Създаване на Звено за подпомагане на бизнеса;
  • Нови и съществуващи предприятия ще повишат своята конкурентоспособност;
  • Предприемачите ще подобрят своите умения и знания;
  • Разработване на нови продукти и услуги;
  • Създаване на синергии и търговски споразумения между селскостопански и туристическия сектор (например между хранително – вкусовата промишленост и хотелиерството);
  • Укрепване на трансграничните търговски отношения.

 

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в Програмата за сътрудничество на ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция-България 2014-2020”.

Тази публикация е създадена с финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието й е пълна отговорност на МИГ Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово и по никакъв начин не може да се приеме, че отразява възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган и Съвместния секретариат.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене