Деца ще представят свои картини, песни и танци в Исторически музей Петрич

Откриване на изложба и сценична изява на деца от село Левуново ще има днес в Исторически музей Петрич. Това е представителната изява на децата пред публика след двумесечна им работата по проект „FREE SPIRIT ART – подобряване на междукултурното сътрудничество чрез сценични и екранни изкуства“. Проектът предоставя възможност за разширяване на междукултурното сътрудничество на деца от етническите групи чрез изкуството и културата, това каза за БТА Елена Каменарова ръководител на школата в Левуново.

На изложбата децата ще покажат свои картини и ще изпълнят характерно за района хоро и песен, които са научили в рамките на проекта. След откриването на изложбата децата ще творят заедно със свои връстници от Петрич. Повечето от тях за първи път са работили по проекта с бои върху платно, каза още Каменарова.

Проектът е започнал в началото на май тази година и в него са участвали около 18 деца на възраст от седем до 12 години.

В рамките на проекта децата са преминали през упражнения по цветознание, композиция, правили са технически упражнения за градации, също така са обмисляли какво чувство искат да изразят върху платната. Учили са хора и песни, характерни за района. Запознали са се с музикални инструменти, работили са върху музикален слух, синхрон, усет за такт и ритъм. Запознали са се с професионалните задължителни знания за един художник или дизайнер, разказа още Каменарова.

Дейностите по проекта се реализират на територията на малки населени места в цялата страна, в райони с висока концентрация на ромската етническа група. Партньори на проекта са фондация „Пространства“ и фондация „Не мигайте пред българското кино“.

Целта на проекта е чрез сценичните и екранните изкуства да се насърчи междукултурното сътрудничество, за по-добра интеграция на ромската етническа група и сближаването й с други общности и култури. Целевата група са главно деца от малцинства, като има места, където групите са смесени. Село Склаве е едно от тях, каза за БТА Росица Казакова от Фондация „Пространства“ – София.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене