Атанас Стоянов: Вярвам, че въпреки кризите ще изпълним в срок всички проекти в Сандански

Атанас Стоянов е кмет на Сандански от 2019 г. По образование той е юрист, завършил Софийския университет “Св. Климент Охридски”. От 2003 до 2007 г. е общински съветник. Бил е един мандат председател на ОбС – Сандански. От 2011 до 2014 г. е председател на Сдружението на югозападните общини. Народен представител в 43-тото и 44-тото народно събрание.

Г-н Стоянов, на 25-ти юни над Сандански се изви мощна буря, нанесени бяха и поражения, отстранихте ли ги?

-Пораженията бяха изключително сериозни. Буря е меко казано. Това беше някакъв смерч, някакво регионално торнадо, при което в рамките на по-малко от половин час се изля изключително голямо количество дъжд, придружен с много силен вятър. Това създаде много затруднения на града и общината с паднали дървета, прекършени клони, затворени улици и пътища. Веднага след преминаване на бурята направихме необходимата организация заедно с Районното полицейско управление и противопожарната служба. Още през нощта започнахме поетапното на първо място освобождаване на улиците и пътищата, за да станат отново проходими. На следващия ден, в неделя, продължихме работата по орязване и премахване на дървета. Най-сериозно пострада парковата зона, където има доста паднали вековни дървета, а и по-млади. В рамките на 4-5 дни се справихме със ситуацията. Есента ще засадим нови, за да може нашият парк, какъвто го обичаме, да бъде поддържан в добро състояние.

Дадохте наскоро старт за строителство на нова детска градина, как се стигна до нуждата от нея?

-Това е отколешна идея на общинските власти – филиалите към детските градини да бъдат преустановени и децата от тях да бъдат обгрижвани в нова детска градина, от каквато община Сандански има нужда със сигурност. Последната детска градина е изградена преди повече от 40 години. Градът се разраства заради миграционните процеси. Младите хора от околните населени места все повече се преместват да живеят в Сандански и това наложи търсене на възможности за изграждане на предучилищно учебно заведение. С тази идея кандидатствахме и спечелихме проект за нова детска градина в един от най-големите жилищни квартали – „Спартак“, в който има много млади семейства. Това ще облекчи обгрижването на малките, а заради комфорта, който ще създадем, ще са по-спокойни самите родители, още повече че децата им ще са по-близо.

Кога очаквате да завършите сградата, да я оборудвате и обзаведете?

-Живот и здраве, следващата есен се надяваме детската градина да бъде готова.

Работи ли се вече по бул. „Европа“ – от пътен възел Сандански на Автомагистрала „Струма“ до кръстовището с главен път Е-79, договор за който подписахте през април месец след продължило повече от година обжалване?

-Техническият проект е готов. В момента текат съгласувателните процедури с всички ведомства – държавни и общински. В рамките на не повече от месец мисля, че ще почне реалното строителство на бул. „Европа“. Надявам се до края на тази година да бъде готов.

Възможно ли е в такъв кратък срок да стане, все пак е инженерингов договор?

-Така е, но техническият проект е вече готов. До края на август ще почнат строителните дейности и за няколко месеца ще е приключил, защото това е един от най-важните ни пътни възли, касаещи както жителите на града, така и гостите ни.

Има предвидена и велоалея отстрани?

-Да, предвидени са също спирки, пешеходни алеи, легнали полицаи, 4 ленти, двупосочно движение, безопасна лента по средата. Считам, че проектът е съвременен, отговаря на най-новите изисквания. Надявам се да бъде максимално качествено изпълнен и в услуга на многобройните жители и гости на града.

От началото на мандата ви кои са най-мащабните изпълнени инфраструктурни проекти?

-Всъщност те в момента се изпълняват. Една отколешна мечта за много хора е на път да се реализира. Става въпрос за пътя Катунци – Златолист. Той е известен с манастира „Св. Георги“ и лобното място на Преподобна Стойна. Това свято място се посещава от стотици хора. Пътят, в рамките на 7 километра, бе наистина изключително занемарен от десетилетия. Кандидатствахме, спечелихме проекта и този пътен участък се рехабилитира основно. Това е важен проект за поклонническия туризъм в нашия регион. Бул. „Европа“, който споменахте“, е другият ни ключов проект. Изграждането на нова детска градина. В момента готвим проект за други значими обекти, свързани с ВиК-инфраструктурата на града, която е амортизирала и остаряла. Изготвили сме проект и за основен ремонт на общинския пазар в Сандански. Пет-шест са стратегическите ни проекти. Считам, че с добра воля, добро финансово стратегическо планиране и воля могат да бъдат изпълнени. Ежегодно организирате  фестивала „Пирин фолк“ – години наред.

Защо е толкова важен той за общината?

-„Пирин фолк“ се организира за 30-та година. Той се превърна в емблема на народните ни традиции, на българския фолклор. Това е едно от най-значимите културни и музикални събития не само с регионално, а и с национално значение, защото е единственият международен фолклорен фестивал за македонска автентична народна песен. Това до голяма степен провокира интереса към него. Не е случайно, че дори Българската национална телевизия го предава пряко. Само по себе си това предполага значимостта и тежестта на фестивала. От него са тръгнали десетки звезди, които в момента са емблема на българския фолклор. Според мен „Пирин фолк“ се превърна в инкубатор на млади таланти и млади надежди във фолклорната музика. Продължаваме да го развиваме, да го надграждаме и се надявам на 30-годишното му фестивалът да бъде достолепно представен за радост на многобройните почитатели на тази музика. Едно от малкото населени места от Благоевградска област, в което се настаниха подгонени от войната украинци, беше Сандански.

Все още ли са при вас или вече се изтеглиха във вътрешността?

-В началото имаше сериозен интерес към община Сандански. Информацията, с която разполагам, е, че голяма част от тези бежанци са извън територията ни.

Болницата в Сандански как стои финансово, как й се отрази ковид пандемията?

-Негативното влияние на ковид пандемията не е само върху доболничната и болничната помощ, а върху всички. Разбира се, няма болнично заведение, което да е в изключително добра финансова кондиция така, че да поеме следващи вълни. Когато обаче има добра стиковка между общински власти, държавна власт и ръководство на болницата, тогава нещата се случват. Аз смея да твърдя, че в ковид кризите, които преживяхме, направихме така, че наистина нашата болница да поеме този сериозен и тежък удар на много болни от района, но и да не пренебрегнем останалите отделения, които съумяха да поемат и останалите пациенти, с различни заболявания. Общо взето болницата е в добро организационно-финансово състояние и засега не виждам някакви сериозни притеснения в тази насока.

Кои предизборни обещания ще успеете да изпълните до края на мандата, от който остава малко повече от година?

-Тук не става въпрос толкова за предизборни обещания, а по-скоро добро обществено планиране – по приоритети. Когато започнахме този мандат, нямаше нито здравна криза и пандемия, нито финансова криза, нито икономическа и социална, а вече и военна. Това до голяма степен преобърна приоритетите не само на община Сандански, а на всички общини. Първата ни задача е да обезпечим нормалното функциониране на първостепенните и второстепенните разпоредители – детски градини, училища, общински администрации, общински съвети, социалните ни услуги, които в нашата община не са никак малко. Това до голяма степен поема разходната част от общинския ни бюджет. Това е първата ни грижа. Успоредно с това правим всичко възможно да реализираме тези сериозни проекти, които коментирахме преди малко.

Разбира се, това са хора, които са на работа?

-Да, абсолютно. Оказва се, че в тези повсеместни кризи общините чрез своите първостепенни и второстепенни разпоредители едва ли не са най-големите работодатели в момента. Ние няма как да пренебрегнем ангажимента си към тяхното нормално функциониране. В заключение – най-важното, което искате да направите като кмет? Най-важното е да сме част от цялата общност, да не се взимаме чак толкова на сериозно. Преди да бъдем в тези длъжности, в които ни е облякло доверието на хората, да не забравяме, че сме човеци, с човешки ценности и добродетели, а това е най-важното в тези трудни и тежки времена. Да бъдем хора преди всичко!

https://www.actualno.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене