Говори народният представител от ДПС, Елхан Кълков: Още от самото начало правителството беше погрешно създадено – крайно националистическо и говорещо на езика на омразата!

Едно интервю на Веселин СТАМЕНОВ

БИОГРАФИЯ:

Елхан Мехмедов Кълков е роден на 26.10.1973г. в с.Пле­тена

Завършил основ­но образование през 1988г. в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с.Плетена

Завършил средно обра­зование през 1992г. в Стро­ителен техникум „Никола Парапунов“, гр. Благоев­град

От 1992 г. до 1994 г. от­бива редовната си военна служба в гр. Грудово (дн. Средец)

Завършил висше обра­зование през 2000г. в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благо­евград. Специалност- пуб­лична администрация.

От 1994 до 2000 г. работи в общинска администрация Сатовча като специалист териториално и селищ­но устройство. От 2000 до 2003 г. е управител на общинска фирма „Строй­инженеринг-94“ ЕООД – с.Сатовча. От 2004 до 2007г. е стопански мениджър в Държавна дивечовъдна станция „Дикчан“- с. Са­товча. От 2007 до 2011 г. е председател на общински съвет, с.Сатовча. От 2011 до 26.03.2017г. е заместник кмет на община Сатовча.

Политическа кариера:

През 1995г. става член на местния съвет на Движение за права и свободи в с. Плете­на. През 1999г. е избран за местен предсе­дател на ДПС в с. Плетена. От 2000 г. до 2011 г. е общин­ски пред­седател на ДПС в община Сатовча. От 2011 г. до на­стоящия момент е член на областния съвет на ДПС – гр. Благоев­град.

– Госпо­дин Къл­ков, вече сто дни Вие сте дейст­ващ наро­ден пред­ставител от партия ДПС. Моля, дайте отчет за направеното от Вас в това си качество…

– С полагането на клетва на 19.04.2017г. на 44-я Парла­мент и едно от първите реше­ния, преди да бъдат създаде­ни постоянните комисии към Парламента се създадоха две временни комисии: комисия за Проучване на случаите на неизплатените за­плати и комисия за установяване на потенциално опас­ните и конкретни случаи на радиоак­тивно замърсяване на питейни води на територията на Ре­публика България, причините за тяхно­то възникване и по­следиците за здра­вето на гражданите.

В първата коми­сия от името на ПГ на ДПС за членове бяхме избрани аз и д-р Хасан Аде­мов. Комисията, в рамките на два месеца събра и анализира голям обем информация и конкретни случаи за неиз­платени заплати в страната. Бяха изслушани почти всич­ки институции, имащи отно­шение по този казус. След като всичко беше обобщено комисията изготви доклад пред Народното събрание и консенсусно предложение за законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен на 06.07.2017г., където се взеха доста рес­триктивни мерки срещу не­коректните работодатели. На 26.07.2017г. законопроектът беше гласуван единодушно от всички народни представите­ли. Законопроект за измене­ние и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица е другият законопроект, в който участвах по инициати­ва на Председателя на ДПС и група народни представители, внесен на 07.07.2017г. и каса­ещ промени относно искания за обезщетения от лица или техните наследници ранени с огнестрелно оръжие по време на митинги и групови проте­сти от органите на МВР.

На 08.06.2017г. внесохме Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който се предлага­ше да отпадне т.нар. феномен 15/15 както и разкриване на секции във всички държави извън страната, където има подадени най-малко 40 заяв­ления за гласуване, при воде­не на предизборна кампания на майчин език да бъде осигу­рен превод на български език. За съжаление и последните два законопроекта бяха от­хвърлени от управляващото мнозинство.

Един от най-важните за­конопроекти, който успяхме да направим и внесем меж­ду първо и второ четене е в закона за концесиите. Тези промени касаят изключител­но много хората от нашия ре­гион, занимаващи се с добив и обработка на скално-обли­цовъчни материали. Нашата идея е да облекчим процеду­рата като вместо министер­ски съвет, общинските съвети да одобряват този вид конце­сия, както и таксите, които ще бъдат заплащани от бъдещи­те концесионери да отидат в бюджетите на съответните общини, които средства ще подпомогнат подобряване на техническата инфраструктура в населените места. На пред­стоящото гласуване през сеп­тември искрено се надявам колегите от всички политиче­ски сили да вникнат в пробле­ма, да подкрепят промените и да се реши един дългого­дишен проблем на региона, касаещ заетостта на хората, преодоляване на безработи­цата, осигуряване на доходи и поминък.

– Вие правите постоянни срещи с хората и сте един от най-активните народни пред­ставители в областта. Кои са най-честите проблеми, с кои­то Ви ангажира обществото?

– Проблемите, които по­ставят хората при нашите срещи са изключително раз­нообразни и актуални, в за­висимост от териториалната част на областта. Докато при хората в Белица и Якоруда проблем е липсата на зае­тост, изключително висока безработица и липсата на ин­веститорски интерес от биз­неса, в общините около ра­йон Гоце Делчев проблемите са в областта на тютюнопро­изводството, липса на ал­тернатива, както и решава­не на проблема с добива и обработката на скално-об­лицовъчните материали. Но общият проблем в областта е голямата административ­на тежест при подготовка на документи за строителство, както и още по-големите про­блеми от страна на експлоа­тационните дружества – ЧЕЗ, ВиК, относно доставката на техните услуги до съответни­те обекти. Не по-малко са и проблемите в сферата на со­циалните услуги, снабдява­нето на населението с дърва за огрев, както и проблемите в здравеопазването.

– Какво промени у Вас пос­тът, даден Ви от хората – на­роден представител?

– Надявам се, освен, че ме задължава да нося по-голяма отговорност и да бъда по-бли­зо до хората и техните пробле­ми и да се стремя за тяхното разрешаване. Работодателят на Народния представител са хората.

– Определят Ви като един от най-стриктните и актив­ни народни представители в парламента. Разкажете ни повече за Вашата вътрешно парламентарна дейност?

– От началото на работа­та на Народното събрание до края на тази сесия нямам нито едно отсъствие от пле­нарна зала или от работата на постоянните комисии към На­родното събрание. Член съм на комисията по въпросите на децата, младежта и спор­та и на комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнава­телни средства и достъпа до данните по Закона за елек­тронните съобщения. Същин­ската работа по отношение на законопроектите и тяхното обсъждане се извършва в по­стоянните комисии и не бива да си позволявам да отсъст­вам от тяхната работа. А са­мото присъствие на комисия те задължава да се подготвиш предварително, да си прегле­дал материалите, да прецези­раш и отделиш най-важното от тях, да запознаеш колегите в групата и да получиш санк­цията на групата за последва­щи действия. Отделно от това си тече и чисто политическият живот в партията по населени места, където се опитваме да бъдем по всяко време.

– В личен план как Ви се от­рази работата като народен представител?

– Като нова месторабота, в началото изпитвах леки при­теснения, но след първия ме­сец, след като се опознахме с колегите и самата работа в Парламента, започнах да свиквам и да се приобщавам към новия начин на работа и начин на живот.

– Повече ли Ви даде поли­тиката или повече Ви взе?

– Преди доста години съм чувал една сентенция от на­шия почетен Председател – д-р Ахмед Доган, която гласи – „Политиката е професия, която повече взема, отколко­то дава, но и това което взема е много сладко, защото дава възможност винаги да бъдеш сред хората.“ Аз го приемам, че да влезнеш в политиката е доброволен акт на съгласие и в никакъв случай човек не бива да се оплаква. В случая, ако има някой ощетен, то това безспорно е моето семей­ство.

– В личен план много Ваши колеги, след като бъдат из­брани за народни предста­вители, решават трайно да заживеят в столицата, сякаш забравят мястото, откъдето са тръгнали. Какво е мнение­то Ви за подобни маневри?

– Всеки за себе си взима това решение- дали да зажи­вее в столицата трайно или не. Към този момент, аз лично за себе си съм решил, че за да бъде успешен моят мандат трябва да продължа да бъда сред избирателите си, за да съм в постоянна връзка с тях, да контактуваме, да се инте­ресувам от техните проблеми и да се опитвам да им пома­гам с каквото мога.

– Партия ДПС е опозиция на днешното управление, това спъва ли работата Ви като на­роден представител относно инициативи, които подемате и проблеми, които искате да ре­шите? Как се справяте с това?

– По моя преценка, още от самото съставяне на прави­телството, то беше погрешно създадено, заради включва­нето на крайни националисти в него и използването на ези­ка на омразата. Дори и към днешна дата тази агресия се пренесе в обществото. Към настоящия момент правител­ството все още няма ясна и точна формулирана програма за управление, работи се на парче и се вижда, че цари хаос и безпътица сред управлява­щите. Не случайно до настоящ­ия момент повечето от законо­дателните инициативи са дело на депутати от опозицията, а министерския съвет все още няма разработени ясни иници­ативи за промени в съответни­те сектори.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене