Училището в Лешница отваря отново врати за вековния си юбилей

Мисията на жителите на санданското село Лешница да възкресят вековното училище в населеното място напредва с бързи темпове. Напълно е готов новият покрив на сградата, който слага край на течовете и мухъла. Подменени са и носещите греди.

„Чака ни дълъг и тежък път до пълния ремонт и възстановяването в автентичен вид на нашето школо, което десетилетия наред е било средище на образованието и духа. Целта ни е да отворим вратите отново на стогодишното ни училище през 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването му”, заяви отец Димитър Илчев, който е главният инициатор за вдъхването на нов живот на селското училище.

Тук ще се преподава вероучение в Неделно училище и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Каузата на местните хора е да съхранят вяра, култура и традиции. С пълна сила продължава кампанията за набиране на финансови средства, разчита се на дарители. Много от гурбетчиите, чието родно село е Лешница, също помагат за осъществяването на благородната инициатива.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.  

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене