КЗК спря поръчка за 500 000 лв. в Гърмен заради участник, предоверил се на свободния интернет достъп до съдилищата

Комисията за защита на конкуренцията стопира обществена поръчка на Гърмен за 500 000 лв. заради неправомерно отстраняване на единия от кандидатите.

Става въпрос за доставка на 2 специализирани автомобила за сметосъбиране и сметоизвозване с надстройки – нови и неупотребявани, които предизвикаха интереса на 5 дружества – „Инжконсулт“ ЕООД, предложило да ги достави срещу 435 000 лв., „МВБ Трак енд Бъс България“ АД /359 900 лв./, „Белавто“ АД /312 500 лв./, „Био лес 2016“ ЕООД /497 900/ лв. и „Екселор холдинг груп“ ЕООД. Ценовата оферта на последната фирма обаче не бе отворена, защото комисията по избор на изпълнител отстрани фирмата с мотив непълна документация и некоректен отговор на въпроса „Случвало ли се е в миналото договор за обществена поръчка, договор за поръчка с възложител или договор за концесия на икономическия оператор да е бил предсрочно прекратен или да са му били налагани обезщетения или други подобни санкции във връзка с такава поръчка в миналото?”.

Дружеството всъщност чинно изброило няколко договора за възлагане на обществени поръчки, по които му били наложени неустойки, както и че има едно такова висящо дело, за което представило справка с номера на делото, в кой съд е и на какъв етап е. Вместо да прегледат съдебните протоколи на страницата на съда, което може да стане от всеки компютър и без регистрация на потребителя, от комисията обаче решили, че кандидатът да им достави автомобили не иска да ги запознае с този си съдебен спор.

Според КЗК обаче участникът „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД не е заблудил комисията, напротив – предоставил е необходимата информация за висящото дело, поради което обяви фирмата за незаконосъобразно предложена за отстраняване.

Държавната комисия, която е първото сито преди съдилищата за правилно проведени обществени поръчки, върна преписката на община Гърмен за продължаване на процедурата от етап предварителен подбор и разглеждане на документите. Общината трябва да плати на софийската фирма „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД 1050 лева за съдебни разноски.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене