Скандал! Спекула вдига цената на олиото!

Внасят без контрол евтин слънчоглед от Украйна

Търговци печелят на гърба на хората и земеделските производители

Торовете са 5-6 пъти по-скъпи

Спекула държи висока цената на олиото в магазините. Цената на слънчогледа се е понижила с 44% заради евтин внос от Украйна, парламентът гласува да има компенсации за бизнеса заради скъпия ток, но в същото време олиото не поевтинява, а дори напротив, леко поскъпва.

“Има неконтролиран внос на слънчоглед от Украйна. Слънчоглед, който влиза в България без проверка, без фитосанитарен контрол”, каза за “Труд” Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите. На територията на Европейския съюз се допуска да влиза слънчоглед, който никой не проверява дали е произведен по европейските изисквания.

В страните от ЕС има стриктни изисквания за употреба на защитни растителни препарати в земеделието, докато в Украйна тези правила не важат. В Украйна заради войната има и райони, които са замърсени, но българските власти реално не проверяват влизащия в страната слънчоглед. В същото време българските земеделски производители трябва да отговарят на много еко изисквания, свързани с употребата на препарати, храните са поставени са под постоянен контрол от фермата до трапезата.

“Слънчогледът от Украйна влиза в страната без да се проверява, това е проблемът”, каза Костадин Костадинов. Ние като изнасяме ни искат един куп документи за стоката, а от Украйна влиза без нищо, просто някои търговци се облагодетелстват за сметка и на украинските производители, защото имаме информация, че купуват от там много евтино и внасят в България, допълни той.

“Евтиният внос от Украйна убива българските производители, защото след два месеца ще излезе българският слънчоглед, който е с висока себестойност. Торовете миналата година бяха 300 лв. за тон, сега станаха 1500-1800 лв.”, обясни Костадин Костадинов. Горивата миналата година бяха около 2 лв. за литър, сега са 3,50 лв. Българските земеделски производители са натоварени и с един куп европейски изисквания, които трябва да спазват и затова са неравнопоставени с фермерите от Украйна относно разходите, които правят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене