Тази декларация бе изтълкувана от медиите в Скопие и македонистите в града като забрана за откриване на клуба.

„Престиж“! ОМО „Илинден“ хвали 4-ма съветници, неподкрепили декларация срещу македонски клуб в Благоевград

Македонистката организация ОМО „Илинден“ – ПИРИН похвали четирима общински съветници в Благоевград, които не подкрепиха декларацията срещу откриването на Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“.

Регистрираното през 2019 г. Гражданско сдружение за защита на основните индивидуални човешки права, което се е обявило, че работи за „защита на правата на македонците“, ще открие клуб в края на месеца в частна сграда в широкия център на Благоевград.

Преди дни стана известен фактът за отворения клуб на името на поета Никола Вапцаров, общинският съвет прие декларация, с която категорично се противопостави на „антибългарската провокация за разполагането на т.нар. Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ на територията на Община Благоевград“.

„За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването и е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава!“, се казва в текста на документа, приет с 29 гласа „за“ и четирима „въздържали се“.

„За нас като Българи и жители на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е изключително голяма обида и провокация, на велик български поет, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации!
Считаме, че всички действия за създаването на организация, в която група хора се самоопределят като „малцинство“ в рамките на националната ни държава са грубо погазване на Конституцията и законите в Република България“, се казва още в текста.

Тази декларация бе изтълкувана от медиите в Скопие и македонистите в града като забрана за откриване на клуба.

Нерегистрираната ОМО „Илинден“ – ПИРИН публикува и становище по повод приетата декларация.
От гласуването в местния парламент, нерегистрираната партия разбрала, че „в него има поне четирима достойни съветници“, които се въздържаха, а „12 отсъстваха, може би, нежелаейки да вземат участие в този националистически цирк“, а Никола Вапцаров бил с македонско самосъзнание.

Приетият документ бил „декларация на некомпетентни страхливци, и комплексирани националисти, желаещи да се докажат пред своите господари в София“, се казва още в становището на ОМО „Илинден“ – ПИРИН.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене