Храмовия празник на черквата св. Петър и Павел празнуваха със закъснение в с. Попови ливади

Да отложат храмовия празник на черквата „св.св. Петър и Павел“ в с. Попови ливади за неделя е решение на светата Неврокопска митрополия поради факта, че денят на двамата апостоли бе в средата на работната седмица. Стотици миряни от Гоце Делчев и околните села присъстваха на празничното свещенослужение в храма на курортното село, сред които бе и кмета на общината Владимир Москов заедно със съпругата му Мария.

Интересна, но не много известна, е историята на този храм. Първо, погрешно, българско население от околните селища го нарича „влашката черква“. Храмът е построен в средата на 19-ти век от каракачани-овчари, които решават да създадат на това място селище, в което да пребивават постоянно вместо на номадстват. Поради сходния начин на живота на власи и каракачани, и едните и другите са овчари-номади, местните хора ги наричали с общото название „власи“. Езикът на власите обаче е румънски, а на каракачаните е гръцки,което доказва, че те са каракачани. Точно те, гръцко говорещите новозаселили се на местността Папаз-чаир, сега с. Попови ливади, си построили църква, която била осветена през 1870 г. и посветена на светите апостоли Петър и Павел. За българското население тя и до днес си остава „влашката черква“. През същата, 1870 г., когато в Цариград се създава Българска Екзархия, „власите“ от Папаз чаир не са я признали и са считали, че принадлежат към гръцката патриаршия. Последвали бурни исторически събития белязани с подли предателства и жестоки убийства.

Селото е изоставено при паническо бягство на жителите му през 1913 г. породено от събития, които погледнато в исторически план компрометират и българи и гърци. Бившите жители на Папаз чаир се заселват в с. Просочани, което попада в днешната територия на РепубликаГърция. В желанието си да се загърбят историческите проблеми и двата народа да заживеят в мир в голямото европейско семейство, през 2002 г., по инициатива на тогавашния кмет на община Просочани, чийто баща е роден на Папаз чаир, са осигурени първоначални средства за започване възстановяването на храма. С благословията на тогавашният митрополит Натанаил, обектът бе включен за финансиране по европейска програма през 2007 г. Външният вид на църквата бе напълно възстановен през 2014 г. и бе ознаменувано с църковен събор на миряни от Гоце Делчев и Просочани. От тогава, всяка година християните от неврокопско честват храмовият празник на черквата в денят на светите апостоли Петър и Павел въпреки, че няма никакъв напредък във вътрешното й обзавеждане. По традиция, на празненството в неделя отец Мартин Кременлиев освети курбана, който бе раздаден на миряните за здраве. Бяха раздаде над 300 порции. Приготволението на гозбата за миряните протече в два дни. Главен готвач на курбата бе Дима Смилкова, помагаха й още 8 души. Храмовият празник на Попови ливади завърши с народно веселие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене