Общините Гърмен и Хаджидимово в паника!

Ветеринарни лекари в Гърмен подпалиха обществеността с информацията, че в съседната община Хаджидимово, по-специално в с. Нова Ловча, във ферми за кози са открити ку-треска и бруцелоза. Предвид сериозната опасност болестите да не навлязат и в Гърмен, кметът Феим Иса веднага издаде заповед, в която нарежда на собствениците на животни /физически и юридически лица в общината/ да ги пасат само на територията на селата, в които са регистрирани животновъдните им обекти.

Оказа се, че паниката е малко преждевременна. Шефът на Агенцията по храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов потвърди, че колегите му вземали кръвни проби от животни в селото, но все още нямало констатирано огнище на двете болести, доказано с лабораторни изследвания. Това обяснява и защо БАБХ още не е обявила огнище на ку-треска на официалната си страница в интернет, където стриктно се отразява всяко заболяло животно в България. Към вчерашна дата единствената такава новина бе за огнище на туберкулоза в разградското с. Кривица.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с отпадналост, главоболие и атипична пневмония. Преносители на ку-треската са кърлежите и те заразяват както дивите, така и селскостопанските животни и хора. Основен източник на инфекция за човека са домашните животни /главно овце и кози/, които боледуват безсимптомно. Среща се сравнително рядко. Последният епидемичен взрив в страната от това заболяване бе през 2018 г. в Габрово, където се заразиха 6 животни и 21 души.

Бруцелозата пък е хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура. Причинява се от бактерии. Разпространява се през цялата година, с пик през пролетта и лятото. Източник на зараза при бруцелозата са основно крави, кози, овци и свине. При козите болестта протича безсимптомно. Бруцелите се съдържат в млякото и в месото на болните животни. Отделянето на причинителя в млякото може да бъде много продължително – до няколко години, което има важно епидемично значение. Хората се разболяват от заразени продукти, но болният човек практически не е източник на заразата. За последно бруцелоза беше плъзнала през 2015 г. в община Рила от заразен пръч, купен в Македония.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене