Трябва постоянно да има човек при животните, иначе не става.“ – интервю с Ангел Белчев, собственик на стопанство в с. Копривлен, общ. Гоце Делчев

Оставаме в региона на община Гоце Делчев, по-конкретно в с. Копривлен. Тук отскоро имаме ново попълнение в редиците си. Това е стадото със Симентал на Ангел Белчев.

Той отдавна е сред познатите на екипа на НАРМС лица в региона, тъй като сред близкото му обкръжение са някои от „старите“ членове на НАРМС и Ангел, като опитен говедовъд, е бил винаги добре дошъл на нашите сбирки.

За всички нас Ангел е познат като „Ангел от Копривлен“ – висок, работлив мъж, който много се усмихва и говори само, когато наистина има какво да каже.

Беше приятна изненада, че успяхме да го убедим да направим това интервю и ако Ви се струва кратко и лаконично, то за тези, които са общували с него е пределно ясно, че Ангел не обича никакво излишно внимание. Оценяваме, че той направи този жест да запознае своите колеги от НАРМС със стопанството си и пътят, който е извървял през годините.

Здравейте. Представете се за аудиторията.

– Казвам Ангел Белчев и съм на 50 г. Живея в с. Копривлен, общ. Гоце Делчев и съм несемеен.

– Как се захванахте с животновъдство?

– Това съм правил цял живот! Още щом се уволних от казармата през 1993 г. закупихме 5 крави и така до днес. Започнах с кафяво говедо, но от 5-6 години ги осеменявам с чистопородни бици от порода Симентал, които купувам от колегите в района. От една година членувам в НАРМС. Намеренията ми са да изчистя стадото и постепенно да увеличавам животните от тази порода.

– Колко животни има в момента в стопанството?

– 82 крави и 24 подрастващи. Сименталите под селекция в момента са 38.

– А със земеделие занимавате ли се?

– Да, отглеждам 300 дка царевица, зърно, силаж, люцерна и др. за изхранване на животните.  Купувам фуражи само ако не ми достигне собствената продукция, но засега се справям.

– Вие ли изградихте стопанството си или купихте някой от оборите на бившето ТКЗС?

– Изградих си го на гола поляна в края на селото. Постепенно изграждах това, което ми е необходимо. Направих голям обор, а отскоро имам и доилна зала 2х4.

– Ползвате ли пасища или ги отглеждате свободно боксово?

– Свободно боксово ги отглеждам, но и да исках да бъдат на паша – пасища няма! До нас няма как да стигнат пасища, те са за други хора.

– Какво имате предвид?

– На случайни хора пасища не се дават, поне в нашия регион. Всички колеги ще ме разберат.

– Явно имате „добри“ впечатления от институциите. Държавата не Ви ли е оказала някаква помощ?

– Страхотна помощ ми оказа – няма що! Глобиха ме за 3 години напред, защото съм посял една ливада с люцерна. Първата година ми задържаха 25% от субсидията, тази 70% и догодина ще съм на нула.

– Явно не сте спазили правилата?

– А какво трябваше да направя като ставаше въпрос не за ливада, а буквално за едни пущинаци, които не трябвало да засаждам с люцерна. Трябвало да си бъде „ливада“ без нищо за паша на нея. За мен това беше пълен абсурд!

– Скъпа ливада се е оказала за Вас…! Имате ли необходимата техника в стопанството?

– Имам 2 трактора, но миксер си нямам и храната зареждам засега ръчно. За момента нищо не мога да купувам с тези абсурдни глоби, които трябва да плащам!

– Ядосан сте на държавата и сигурно с основание, но все пак не сте ли опитвали да се възползвате от подпомагане по някоя програма?

– Нищо не искам да се опитвам в тази държава. Такива пари не стигат до обикновените хора, а и нямам време да се занимавам с проекти, които може и да не одобрят.

– Как си реализирате продукцията?

– Продавам всичко на частни клиенти.

– На каква цена го продавате?

– Между 1,20 и 1,50 лв. На една мини мандра продавам това, което остава.

– Защо решихте да преминете към Симентал?

– Много ми харесват животните, а и млякото е по-хубаво.

– Имате ли работници или сам се оправяте?

– Имам един, който е при мен от вече 10 години.

– Как успяхте да го задържите толкова време? В този бранш с работната ръка е много трудно.

– Плащам му редовно и добре, а и се отнасям човешки с него. Иначе няма как.

– Какво е най-важното в говедовъдството?

– Труд и пак труд. Трябва постоянно да има човек при животните, иначе не става. Откакто имам доилна зала работата се облекчи, а и има повече мляко. Построих я тази зима.

– Колко е млеконадоя в момента?

– Дойните в момента са половината от кравите. На доене млякото сега е към 300-350 литра.

– Миналата година се отказахте да внесете животни от Австрия. Защо?

– Много исках да внеса, но само ако успея да продам част от моите. Предложиха ми много смешна цена и не исках да си ги давам. Обичам си ги и не исках да ги дам на безценица. Те са като хора, дори хората са по-лоши. Свикнал съм с тях, слушат ме и се гледаме.

– Какво искаш да се случи занапред?

– Само да сме здрави!

– Отскоро сте в НАРМС. Добре ли си сътрудничите с г-н Атанасов и сътрудника по регион Ваня Денчева?

– Аз се разбирам с всеки, който си върши работата!

– Ако върнете времето назад пак това ли ще работите?

– Ами да – ако не съм работник за себе си, ще съм за някой друг. По-добре така.

– Казахте, че сте несемеен. Търси ли се г-жа Белчева и ако някоя дама прочете интервюто и прояви интерес на какви критерии трябва да отговаря?

– Ами аз не вярвам, че има още такива жени, на които да им се работи, но ако има, ще се наложи и тя да мине през интервю като това, което Вие правите с мен в момента. Въпросите ще си ги оставя за мен.

– На колегите от НАРМС какво ще пожелаете?

– Здраве и успех! Другото си идва само!

– Благодаря, че ни отделихте време! Бъдете здрав!п

– Вие също!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене