Сезонът на мушниците! Най-вкусните са от Тешово!

Знаете ли какво са мушници и имате ли рецепта?Чували ли сте за мушници и знаете ли рецепти за приготвяне?
Давам малко инфо: хапвала съм това ястие в едно пиринско село, домашно приготвено (естествено) и страшно вкусно…Поитахме наши читатели.
Опитвала съм го преди години в Брезница мисля че беше. Бяхме на разходка с компания и бабата на един приятел беше го приготвила. Наистина е много вкусно, но нямам рецептата и не съм го готвила. Помня че имаше месо и фасул (ако не се бъркам) и едва ме навиха да опитам, малко мазничко ми се стори от крачетата, но определено бих хапнала отново, пише ни Соня Равчева от София във фейса.

Аз опитвах това ястие в с. Тешево (на 20 км. от границата с Гърция), община Хаджидимово, област Гоце Делчев. Нямаше месо, абсолютно постно беше, но пък за сметка на това (или благодарение на това ) беше изключително вкусно. За съжаление не се сетих да поискам рецептата от бабата. Още се ядосвам на себе си, споделя Еайна Блажева от Пловдив

Мушници е традиционно пиринско ястие, приготвя се от изсушен зелен фасул – той се бере в края на лятото, тъй като в планината е студено и няма време напълно да узрее. Шушулките са с зелен цвят, а бобчетата в тях са оформени добре. Суши се нанизан на канап под сайванта, на течение и на сянка. Съхранява се в платнени торбички на студено и сухо място. Най-често се приготвя постно, с домати и изсушени чушки, кромид лук, чубрица, всичко това в гърне на огнището и на слаб огън да къкри. А дали е вкусно…..просто да си оближеш пръстите!
Все пак ако някой има оригиналната рецепта – моля нека я сподели!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене