Приеха зони за платено паркиране в Смолян

Общинският съвет в Смолян прие зони за престой и платено паркиране на пътни превозни средства в областния град. Решението бе прието единодушно с 21 гласа „за“, Очаква се платеното паркиране да се въведе през септември т.г., тъй като е необходимо време за сключване на договор с фирма за кратките смс-и, чрез които ще се заплаща, каза зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. До 5 души ще следят за правилното паркиране, а на неправомерно спрелите автомобили ще се поставят скоби, но засега няма да се купува „паяк“.

По време на разглеждането на предложението в Комисия е направено предложение за включване на още зони. Одобрените платени зони са ул. „Арх. Петър Петров“, която се намира зад сградата на Община Смолян, паркингът на комплекс„Евридика“, който е непосредствено преди пазара на болницата, паркингът зад Родопски драматичен театър, локалното платно на бул. „България“ от кръговото кръстовище до сградата на пощата и паркоместата пред хотел „Смолян“, като са предвидени места за такситата.

На Стария център платени ще са паркинга пред сградата на „Първа инвестиционна банка“, този на мястото на изгорелия Техникум по дървообработване и туризъм, както и улиците „Кап. Петко войвода“, „Здравец“ и „Карлък“. Прие се предложение на съветника Петър Мирчев до паркоместата за инвалиди да има и толкова места за родители с малки деца до 3-годишна възраст.

Платено паркиране ще е в работни дни от 08,30 до 17,30 часа.

1 лв./ч е цената за паркиране на паркинг собственост на общината на ППС до 3.5 т. За ден цената е 6 лв./ч., а за месец – 30 лв./ч. Цената за служебен абонамент на собственици, ползватели и наематели на нежилищни имоти – търговци и лица със свободни професии вписани в съответен регистър за 1 бр. ППС до 3.5 т е 220 лв. за половин година и 400 лв. за една година.

Цената за паркиране на един лек автомобил до 3.5 т на едно домакинство за половин година е 100 лв., за цяла година – 200 лв. За втори автомобил цената е 200 лв. плюс 50% увеличение.

„Идеята е да се вкара повече ред в централната част на града, да има повече място за паркиране на хората, тъй като има много коли, които не се мърдат с дни и месеци. Ние може би сме единствения областен град, който все още няма такива зони“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. От Общината са посетили няколко града в страната, които са от калибъра на Смолян и са проучили как са уредени платените зони.

На следващо заседание на местния парламент ще се обсъжда и паркирането в района на областната болница, за което повдигна въпроса общинският съветник д-р Сийка Йочева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене